Govor

Andrej Černigoj

Spoštovani gospod predsedujoči, hvala za besedo, spoštovani gospod državni sekretar.

Z velikim zanimanjem sem poslušal predstavitev, ki moram reči, da je kar bila zelo obsežna, saj je bilo obsežno tudi poročilo, katerega ste nam dostavili v sam Državni zbor. Jaz moram reči, da tematike, ki jih boste obravnavali, so na področju kmetijstva, kot na področju kmetijstva za Slovenijo in kot za Evropsko unijo zelo pomembne, saj gre tudi za to zasedanje, v bistvu zelo pomembno zasedanje, ki se ga bo udeležil naš kmetijski minister. Tukaj se bo poskušalo cilje portugalskega predsedstva nekako skleniti, nek dogovor novega oziroma dokončanja zakonodajnega svežnja o reformi skupne kmetijske politike po letu 2020.

Kot sem že na zaprti seji dejal, zelo me veseli, da se bo slovenski kmetijski minister tudi srečal s slovenskimi evropskimi poslanci, kar pa ni bila redna praksa v preteklosti. Samo srečanje bo po mojem mnenju kar zahtevno, zaradi tega tudi podpiram tudi močno delegacijo, ki bo se tega zasedanja tudi udeležila. Jaz vidim tukaj zelo kompetentne in znane ljudi, ki so vešči evropskega parketa in predvsem pa tudi vešči tematike, katero bodo razpravljali.

Zdaj če gremo malček po vrsti. Veseli me v bistvu ta projekt od vil do vilic in jaz ga tudi absolutno podpiram in mislim, da je to tudi nekaka pozitivna zadeva za Slovenijo in Evropsko unijo. Bi pa podal malček več poudarkov. Pogovarjali se boste tudi o gozdnem reprodukcijskem materialu, jaz mislim, da je to področje za Slovenijo zelo pomembno. Zakaj? Slovenija je pretežno in gozdnata država oziroma ena izmed bolj gozdnatih držav v Evropski uniji in na svetu. Tako da, tukaj sklepi bodo zelo pomembni tudi za samo Slovenijo, saj v bistvu za Slovenijo gozd pomeni nekako, bi lahko rekli, tudi zeleno zlato.

Z velikim veseljem bom prebral tudi te študije o pravnem statusu novih genomskih tehnik. Tukaj ste prav izpostavili, da je to področje zelo zelo spolzko, gensko spremenjeni organizmi. Če se malček vrnemo nazaj na tematiko Evropske unije, vidimo, da prav trgovinski sporazum med Evropsko unijo je bil na začetku na trhlih tleh, ko je hotela Amerika nekako vsiliti to svojo politiko gensko spremenjenih organizmov. Mene veseli, da se je takrat na tem področju Amerika umaknila in je prepustila to v odločanje Evropski uniji oziroma držav članic. Zaradi tega bi tukaj še enkrat poudaril in vas prosil na kmetijskem ministrstvu, tukaj bodite pozorni, imejte ta občutek, kaj to pomeni za Slovenijo, Slovenija tega v preteklosti ni ravno podpirala. Tako da vas res tukaj prosim za malček pozornosti.

Zelo me pa veseli naslednja točka, to je v bistvu sporočilo Evropske komisije Evropskemu parlamentu in Svetu in Evropskem in ekonomskem socialnem odboru in Odboru regij o Akcijskem načrtu za razvoj ekološke pridelave. Tukaj se moram strinjati, se moram strinjati, da se na ravni Evropske unije spodbudi povečanje deleža ekološkega kmetijstva v Evropski uniji in poveča dostopnost ekološke hrane. Prav take sklepe bi lahko tudi v Republiki Sloveniji sprejeli, jih bi popolnoma podpiral. Bi pa tukaj izpostavil še en projekt oziroma bi pohvalil projekt. Meni se zdi, da dostopnost ekološke hrane moramo začeti pri najmlajših z osveščanjem, s poznavanjem te tematike. In če bodo mladi vzeli to temo za njihovo, za svojo lastno, bodo naučili tudi svoje starše, predvsem bodo pa prenesli to, način, način življenja in svojega obnašanja in tudi spoštovanja do ekološko pridelane hrane in da mogoče, da so pripravljeni za kakšen cent mogoče tudi več plačati za ekološko pridelano hrano, bi tukaj res pozdravil en projekt, to je šolski eko vrtovi. Ukvarjajo se s prav to tematiko. Delo z otroki in mladostniki. Moram reči, da sem bil vesel, ko so bili pred kratkim tudi na samem ministrstvu, so ta projekt tudi predstavili, in v bistvu moram reči, da ta projekt si zasluži večjega angažmaja ministrstva za kmetijstvo, ampak tudi drugih ministrstev, ministrstva za gospodarstvo, MGRT-ja in mogoče še tudi ministrstva za šolstvo. Moram reči, da ta projekt podpira tudi zveza ekoloških kmetov. Sam projekt je uvrstila med zelo pomemben za ozaveščanje otrok in mladih v eko kmetijstvo, v akcijski načrt ekološkega kmetijstva, ki je trenutno v javni spravi in je ena od možnih rešitev nadaljevanja dela z otroki in mladostniki. Jaz bi tukaj tudi kolegice in kolege prosil, da si ta projekt, šolski eko vrtovi, pogledajo, da se seznanijo in morebiti tudi podprejo.

Za konec bom pa samo podprl sklepe Sveta za vrh Združenih narodov o prehranskih sistemih. V tem času bo Slovenija, v tem srečanju bo potekalo slovensko predsedovanje, in mislim, da je to ena taka pozitivna, pozitivna lastnost, ki se jo lahko nadejamo. Samo poročilo, ki sem ga prebral, nudi še ogromno ogromno točk za razpravo, ampak se bom tukaj omejil, ker sklepam, da bodo moji kolegi še druge točke osvetlili in se z njimi tudi poenotili.

Hvala za razpravo.