Govor

Igor Zorčič

Spoštovani kolegice in kolegi, gospe, gospodje!

Začenjam 107. sejo Kolegija!

V petek 21. maja sem vas obvestil, da bo na dnevni red uvrščena tudi 3.a točka – Predlog za obravnavo predloga zakona po nujnem postopku.

Obveščam vas o dveh pooblastilih in sicer, sam nadomeščam kolegico Janjo Sluga, Tina Heferle pa nadomešča Braneta Golubovića.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Gradivo, to je zahteva za razpis zakonodajnega referenduma, ste prejeli s sklicem seje kolegija. Ker je bila zahteva vložena v sredo, 19. 5. 2021, mora Državni zbor, skladno z 22. členom Zakona o referendumu in o ljudski iniciativi, do vključno 26. 5. 2021, razpisati zakonodajni referendum, torej sprejeti odlok o razpisu referenduma. Predlog odloka bo danes pripravilo matično delovno telo.

V zvezi s sklicem 74. izredne seje Državnega zbora predlagam sledeče; predlog dnevnega reda, točka 1: Zahteva za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, predlog odlokov o razpisu zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, točka 2: Predlog za izvolitev kandidata za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu. Datum, torek 25. 5. 2021 ob 14. uri. Najava časa za razpravo; za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika zbora, do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga odloka in do 30 minut za razpravo predlagatelja predloga odloka, ter do 5 minut za predstavitev mnenja Vlade ter do 30 minut za razpravo Vlade. K 2. točki, skladno s parlamentarno prakso pri razpravah o mandatno-volilnih zadevah.

Odpiram razpravo. Ugotavljam, da ni želje po razpravi. Zaključujem. Prehajamo na glasovanje.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »V skladu z drugim odstavkom 58. člena Poslovnika Državnega zbora, se na dnevni red 74. izredne seje Državnega zbora uvrstita naslednji točki dnevnega reda: 1. Zahteva za razpis zakonodajnega referenduma o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah, 2. Predlog za izvolitev kandidata za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu.« Glasujemo.

Kdo je za? (Vsi.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep soglasno sprejet.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Poslanske skupine k eni točki dnevnega reda 74. izredne seje Državnega zbora najavijo čas, v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika zbora.« Glasujemo.

Kdo je za? (Vsi.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je soglasno sprejeto.

Na glasovanjem dajem še en sklep, in sicer: »Predlagatelj predloga odloka ima za dopolnilno obrazložitev na voljo do 5 minut, za razpravo največ do 30 minut, Vlada ima na voljo do 5 minut za predstavitev mnenja k predlogu odloka ter do 30 minut za razpravo.« Glasujemo.

Kdo je za? (Vsi.) Kdo je proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je soglasno sprejeto.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE ZBORA.

S sklicem seje kolegija ste k tej točki prejeli dve zahtevi za sklic izredne seje. Predlagam, da na podlagi teh zahtev skličemo eno izredno sejo, na dnevni red pa s sklepom kolegija uvrstimo še točko Mandatno-volilne zadeve, v okviru katere bi obravnavali zadeve iz neizvedene 23. seje zbora.

S sklicem ste prejeli še Predlog sklepa o obstoju izrednih okoliščin ter sklicu in izvedbi te seje skladno s 93.a členom Poslovnika zbora. Želi kdo besedo?