Govor

Miha Stegel

Pardon, se opravičujem.

Torej, pobudniki smo ves čas kljub … / zvonjenje telefona/ Torej, pobudniki referenduma smo kljub temu, da referendumska zakonodaja ni naklonjena pobudnikom referenduma, kljub temu da so bili v tem času prazniki, kljub temu da smo bili v času pandemije, kljub temu da so na uradnih enotah bili skrajšani delovni časi ali pa so celo bile neoperativne, uspeli evidentirati čez 62 tisoč glasov, in to v času, ki nam omogoča, da lahko nadaljujemo z dejansko javno razpravo, ki sem jo prej hotel obrazložiti, da je nikoli ni bilo.

Ta javna razprava je nujno potrebna, saj je v bistvu bila zadeva popolnoma izključena, zato je pomembno, da s to javno obravnavo nadaljujemo brez nekega daljšega premora. Tako da predlagani 4. julij je nekako sprejemljiv, ampak to je le ena od slabih možnosti, ki so nam bile dane. Na žalost pa smo priča, kljub vsem trudom, da smo nagovarjali vse vas poslance, različne politične opcije, prav vse, Državni svet, smo priča poskusom diskreditacije. In to moram kljub vsemu pač povedati, ker to je bistveno tudi glede samega referenduma. Namesto da se osredotočimo na argumente, se pojavljajo v medijih, da je to stvar levice, desnice. Kot vernemu človeku je to žaljivo, zato ker okolje je ena od mojih vrednot. In tudi za pitno vodo, to je skrb za moje otroke in za soljudi je to nekaj najbolj sočutnega, kar lahko naredim.

Tako da se mi zdijo razni manevri, ki so bili v preteklosti, od časa do oviranja zbiranja podpisov, nesprejemljivi. In žal se obnašajo nekateri, kakor da je referendum nek ekstremizem. Referendum ne pomeni nobenega ekstremizma, ampak razumsko varovalko širše javnosti, ki je žal nekateri predlagatelji niso uspeli zagotoviti. Razlog, zakaj predlagateljem ljudje ne verjamejo, je zato, ker dovolijo podjetjem, kot je Salonit, Anhovo, da kljub kršenju zakona vseeno dobijo podaljšano vodno dovoljenje. Dokler se ne bodo spremenilo in ukrepalo glede teh podjetij, si težko predstavljam, da bodo ljudje verjeli varovalkam, ki jih obljublja Ministrstvo za okolje in prostor. In sam minister Vizjak.

Zato menimo, da je treba s to javno obravnavo čim prej nadaljevati z argumenti, ne pa s politiziranjem.

Rad bi zadevo pa govor predal še gospe Alenki Kreč Bricelj.