Govor

Robert Rožac

Predsedujoči, hvala za besedo.

Zdaj, uvodoma moram povedati, da na Ministrstvu za okolje in prostor se zavedamo izjemnosti človeške ribice, zlasti ozko razširjene črne podvrste v Beli krajini in pomena ohranitve njenega življenjskega prostora, kar je tudi povezano s čistim in zdravim življenjskim okoljem za vse prebivalke in prebivalce Slovenije.

S tem v povezavi se zavedamo tudi odgovornosti za ohranitev človeške ribice, zato ima le-ta vse varstvene statuse, kar jih posamezna živalska vrsta sploh lahko ima. Tako na podlagi mednarodnih, evropskih in slovenskih predpisov. Med drugim ima status zavarovane vrste s predpisanim varstvenim režimom, kar pomeni, da je žival prepovedano zavestno poškodovani, zastrupiti, usmrtiti, vzeti iz narave, loviti, ujeti ali vznemirjati.

Zdaj, nadalje na pobudo Ministrstva za okolje in prostor je Javna agencija za raziskovalne dejavnosti Republike Slovenije objavila javni razpis za izbiro raziskovalnih objektov ciljnega raziskovalnega programa CRP v letu 2021 z naslovom Raziskave za opredelitev in preprečevanje omejevanja vodozbirnega zaledja Jelševniščice in Otovca s posebnim ozirom na habitat črne človeške ribice. Pričakujemo, da bo izvajalec s terenskim vzorčenjem, kartiranjem in laboratorijskim delom analizami obstoječih zbirk podatkov in kakovosti stanja vode na izvirih, se pravi opravil tudi kemične analize tal, pedološke lastnosti tal, porabo in način uporabe hranil po kmetijskih gospodarstvih in na kmetijskih zemljiščih.

Tako da bomo lahko v približno letu, letu in pol lahko tudi obravnavali rezultate te študije. Zdaj, težave so tudi specifične vonjave v bioplinarnah. To je značilno za vse obrate, kjer se obdelujejo odpadki. Temu se je težko popolnoma izogniti. Posebej to velja za obstoječe naprave. To bioplinarno / nerazumljivo/ smo v preteklih letih večkrat nadzirali v inšpekcijskem nadzoru. Z nami je tukaj tudi gospod Franc Rančigaj, glavni republiški inšpektor, ki bo povedal več o samem inšpekcijskem nadzoru. Jaz sem pa, bom rekel prej preverjal na ARSO in na ARSO-u so mi sporočili, da se tudi redno opravljajo meritve na vseh izvirih od leta 2014 naprej in se ne opaža trendov povečevanja teh onesnaževalcev, kot so pesticidi, fosfati in podobne reči.

Podatki so objavljeni na spletu, lahko jih pa tudi posredujemo tistemu, ki jih želi dobiti. Zdaj, malo sem tukaj začuden, to, kar je gospa poslanka povedala, da so noter tudi kosi oziroma ostanki živalskih kadavrov in slame, tako dalje. Ta bioplinarna bi morala delati predvsem na ostanku hrane, ki naj ne bi bili škodljivi, tako da to me res čudi. Bi pa prosil zdaj gospoda Rančigaja, če še on pove kakšne so bile ugotovitve inšpekcijskega nadzora.