Govor

mag. Alenka Bratušek

Hvala in lep pozdrav vsem gostom, potem pa tudi vsem kolegicam in kolegom!

Zakaj smo se odločili za sklic Komisije za nadzor javnih financ na temo javnih naročilo v zdravstvu, če skrajšam? Zato, ker poznamo podatke različne jaz ne bom špekulirala ali se v zdravstvu izgubi, izpuhti oziroma konča v žepih tam, kjer ne bi smelo milijon, 10 milijonov, 100 milijonov nekateri tisti bolj pogumni so govorili celo o milijardah, ampak vsakega evra, ki se v zdravstvu izgubi je škoda.

Drugo dejstvo je, da Vlade v zadnjih 20-letih na tem področju nismo uspele narediti pravzaprav nobenega dobrega, pravega koraka v smer, ki bi stvari izboljšal to je dejstvo in tukaj smo lahko kritični in moramo biti tudi samokritični.

Tretje dejstvo je, da je praksam, ki jih več kot očitno v našem zdravstvenem sistemu poznamo treba narediti konec. Jaz sem zelo razočarana, da si gospa Jelka Godec ni vzela časa, da bi bila z nami. Zakaj? Zato, ker je v prejšnjem mandatu na enem konkretnem primeru, ki smo si ga pravzaprav edinega bolj od blizu pogledali in spoznavali tudi v Državnem zboru to so nepravilnosti pri nabavi žilnih opornic. Gospa Jelka Godec je bila takrat bom rekla polna obljub kaj vse je v zdravstvu treba narediti, kaj vse bodo v zdravstvu naredili in spremenili in priznam, da me je to, da je odšla iz poslanskih klopi v Kabinet predsednika Vlade navdalo z nekim upanjem, da sedaj bomo pa tem praksam, ki jih v Slovenijo poznamo že predolgo res naredili konec. Danes je na žalost očitno škoda njenega časa, da bi povedala kaj je do sedaj bilo narejenega, ker 15 mesecev ni tako malo in kaj se bo, če sploh kaj naredilo v prihodnosti na tem področju. Skratka, to je še eden primer, kjer je bilo v preteklosti veliko besed sedaj, ko pa so škarje in platno v njihovih rokah pa rešitev na žalost ni. Konkretni primeri bom rekla, kar izčrpavanja zdravstvenega sistema, zaradi takšnih in drugačnih naročil so navedeni v sklicu, jih ne bom ponavljala. Omenila sem že eno mogoče celo najbolj razvpito to so žilne opornice, kjer so bile cene nabav večkrat za večkratnik različne od ene bolnišnice do druge bolnišnice in seveda bom omenila tudi največjo afero te Vlade to je nabava zaščitne opreme v času epidemije, kjer je pa ta zgodba še eskalirala. Z velikim začudenjem smo pred nekaj časa pred nekaj tedni prebrali novico v enem od dnevnih časopisov vsaj jaz v tem, potem pa so to povzemali vsi mediji, da 5 strokovnjakov, zdravstvenih strokovnjakov zapušča skupino, ki naj bi naredila red na področju javnih naročil v zdravstvu, ustanovil jo je takratni v. d. minister za zdravje to je gospod Janez Janša in pravzaprav razen tega, da smo lahko prebrali, da ni njihovi predlogi niso bili upoštevani kaj veliko več v medijih nismo uspeli zaslediti, zato bi si predlagatelji te seje želeli slišati kaj so bili tisti predlogi konkretno, ki jih najprej delovna skupina ni želela upoštevati, kaj so tiste ključne stvari, za katere strokovnjaki pa to ne strokovnjaki s področja javnega naročanja, ampak eminentni zdravstveni strokovnjaki, ki jaz verjamem, da imajo v svojem življenju in v svojem delovnem času gromozansko veliko obveznosti z izvajanem osnovnega poklica to je z zdravljenjem in je bolj ko ne je bila njihova dobra volja, da sodelujejo v tej skupini in pomagajo državi narediti res skratka želimo si slišati kaj so tiste stvari, ki so bile predlagane, za katere vi strokovnjaki mislite, da bi jih bilo treba uzakoniti, da bi stvari lahko tekle tako kot v drugih normalnih državah demokratičnih tečejo.

Seveda imamo, bom rekla, hkrati s tem še eden paradoks, da smo 22. 4. s strani Vlade dobili novi predlog, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem naročanju, kjer seveda ni niti črke niti črke o tem kaj bomo, bi bilo treba na področju zdravstva narediti. Predlagatelji smo predlagali seveda tudi dva sklepa. Prvi upam, da se bomo res seznanili z razlogi za odstope strokovnjakov iz delovne skupine Ministrstva za zdravje. Drugi sklep pa, da zavezujemo Vlado, da v roku dveh mesecev pripravi neke konkretne rešitve sprememb sistema javnega naročanja seveda na področju zdravstva v izogib nadaljnjim preplačilom medicinske opreme in v korist bolnikov in jih kot sem že rekla v Državnem zbor predstavita v roku dveh mesecev. Jaz mislim, da je to področje, kjer bi morali znati stopiti skupaj in tem slabim praksam, ki mečejo zelo slabo luč na zdravstveni sistem kljub temu, da je naš zdravstveni sistem vrhunski, odličen, naše storitve so svetovno primerljive ne bom danes o čakalnih vrstah, ki so naslednji problem, ampak denar, ki se izgubi oziroma konča v nepravih žepih na področju javnega naročanja bi seveda vsekakor lahko pripomogel k temu, da bi čakalne vrste v zdravstvu bile krajše.

Hvala tistim, ki ste z nami in upam, da nam boste povedali kaj so tiste stvari, ki bi to veliko slovensko bolečino lahko pomagala pozdraviti.