Govor

Blaž Pavlin

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam. Pričenjam 27. sejo Odbora za pravosodje.

Ob začetku seje vas naprošam, da tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete medsebojno razdaljo ter nosite zaščitne maske. Prav tako članice in člane odbora prosim, da preverite tudi, ali imate s seboj svoje prenosne identifikacijske kartice za glasovanje.

Opravičil za sejo nisem prejel, sem pa prejel 2 pooblastili, in sicer poslanec Janez Moškrič nadomešča poslanko Evo Irgl iz Poslanske skupine SDS ter Monika Gregorčič nadomešča poslanca mag. Dušana Verbiča iz Poslanske skupine SMC.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVA SKUPNEGA POROČILA O DELU DRŽAVNIH TOŽILSTEV ZA LETO 2020, ki je bilo 15. 4. 2021 objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora.

Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Državnotožilskega sveta z dne 27. maj 2021 ter mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev z dne 10. 6. 2021.

K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni Vrhovno državno tožilstvo, Državnotožilski svet, Ministrstvo za pravosodje in Državni svet.

Skupno poročilo o delu državnih tožilstev za leto 2020 je Državnemu zboru posredoval generalni državni tožilec v skladu s prvim odstavkom 150. člena Zakona o državnem tožilstvu. Odbor za pravosodje pa ga bo obravnaval na podlagi četrtega odstavka 41. člena Poslovnika Državnega zbora, ki določa, da matično delovno telo obravnava poročilo, ki je bilo Državnemu zboru posredovano na podlagi zakona ali drugega predpisa praviloma v 3 mesecih po posredovanju. Obravnava na seji Državnega zbora pa se opravi, če tako določa Poslovnik Državnega zbora ali če to predlaga matično delovno telo, ki v tem primeru pripravi predlog akta.

Pričenjam z obravnavo skupnega poročila o delu državnih tožilstev za leto 2020.

Za dodatno predstavitev poročila dajem besedo generalnemu državnemu tožilcu, Dragu Šketi.

Izvolite.