Govor

Rudi Medved

No, saj, jaz sem ravno na podlagi teh parih pripomb v zvezi s tem zakonom želel priti do predlaganega sklepa. Žal mi ne dovolite, ne bom … morda lahko še v nadaljevanju povedal kje vse so še pravzaprav luknje v tem zakonu, da ne bo zdržal nobene neke prave strokovne presoje. In da zato – no, bom pa zdaj na tej točki končal in podkrepil, podkrepil predlog sklepa, ki smo ga predlagali v Listi Marjana Šarca, skupaj s podpisniki drugih strank opozicije.

Namreč, če Odbor za zdravstvo in Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo pozivata Ministrstvo za javno upravo in Vlado Republike Slovenije, da v sodelovanju s predlagatelji izvedbenega predloga sprememb o sistemu javnega naročanja medicinskih pripomočkov nemudoma pristopita k spremembi Zakona o javnem naročanju in tako preprečita nadaljnja milijonska preplačila medicinske opreme.

Mi smo namerno ostali pri tej sugestiji, ker predlagamo in to je res dobronameren predlog. Ni, bi rekel ni politično motiviran na relaciji opozicija-pozicija, ampak v izogib temu, da bo na koncu seveda večina – najbrž tudi sprejela tako slab zakon, ki ga v praksi sploh ne bo mogoče implementirati, predlagamo, da koalicija preprosto potegne iz procedure tisto, kar je vložila včeraj in z Ministrstvom za javno upravo in Vlado naredijo skupaj zakon, ki bo – če rečem po domače – pil vodo, ki bo pil vodo. In mi takemu zakonu zanesljivo ne bomo nasprotovali, ker imamo popolnoma enake pozitivne vzgibe, kar se tiče odpravljanja anomalij pri javnem naročanju v zdravstvu. Zato smo ostali pri tem prvotnem, ker predlagamo – mislim, da je to konstruktivno, da preprosto ta zakon umaknejo.

Saj Zakon o javnem naročanju tako ali tako ta novela še kar nekaj časa ne bo prišla na vrsto, ker ga blokira njihova novela, torej koalicijska novela že sicer samega Zakona o javnem naročanju. In strokovne službe, sem prepričan, da znajo in zmorejo uzakoniti referenčno ceno v Zakonu o javnih naročilih na način, da spričo izjem, kot so zdaj navedene, ne bomo v koliziji z evropsko direktivo. Posamezna ministrstva pa bodo potem lahko s podzakonskimi akti urejala naprej izvedbeni del, kar zadeva določanje in samo implementacijo teh referenčnih cen.

To je naš predlog. Če imate dobre namene, koalicija, ne samo namene iz prestiža, ampak zato, da skupaj resnično poskusimo rešiti, reševati zadeve, potem boste morda tokrat nas poslušali in šli v to smer.

Toliko zaenkrat. Hvala, predsednica.