Govor

Rudi Medved

Zdaj pa dela. V redu je, hvala lepa. Hvala, spoštovana predsednica za besedo.

In nadaljeval bi približno tam, kjer se je včeraj končala Komisija za nadzor javnih financ, s podobno temo in tudi z zanimivim epilogom, ki mislim, da mu lahko posvetimo nekaj časa. Jaz verjamem, da ne bomo strli danes urbanega mita o tem, ali je aspirin v Sloveniji dražji, kot v Avstriji in na Hrvaškem, ali ni. Bom pa vseeno opozoril eno skoraj deset let staro mnenje takratnega predsednika Računskega sodišča, ki je dejal nekako takole. Nedopustno je, da za isto zdravilo ali isti pripomoček plačujemo po trikrat več, kot je cena na trgu. Ali pa recimo primer, ko je zdravstvena ustanova za srčni spodbujevalnik plačala okoli 7 tisoč evrov, v resnici pa ga na trgu dobiš za 2 tisoč evrov.

V zdravstvu vlada poseben odnos med dobavitelji in zdravniki, pravi takratni predsednik Računskega sodišča. Tako da se razpisi prilagajajo določenemu ponudniku. Na področju opreme in zdravil je potemtakem ogromno rezerv. In če bi imeli sistem referenčnih cen, ponavljam, sistem referenčnih cen, kjer bi bilo preplačevanje onemogočeno, se to ne bi dogajalo. Gre preprosto za dogovorno ekonomijo, kjer zmaga vnaprej določen ponudnik. 10 let staro mnenje, ki mislim, da opisuje celotno stanje pri javnih naročilih v zdravstvu in danes pravzaprav ni nič drugače. In več revizij Računskega sodišča v tem obdobju, če govorimo samo o zadnjih desetih letih, je popolnoma potrdilo te navedbe.

Zdaj, zavedanje vseh nas je seveda, da je to nesprejemljivo, tako z ekonomskega vidika, kot z vidika javnega zdravstva in da je to pravzaprav družbeno nesprejemljivo. Pa v vsem obdobju samostojne države, nismo kdove kako veliko storili, da bi te anomalije preprečili. Pa je tako bila pravzaprav dobrodošla ustanovitev te delovne skupine, v okviru Ministrstva za zdravstvo na začetku letošnjega leta, v kateri so bili poleg strokovnjakov z več področij pa samega ministrstva, tudi predstavniki zdravstva. Torej nekateri eminentni zdravniki, ki iz prakse zelo dobro poznajo razmere. In ta skupina je nekaj časa delovala, res je ne na očeh javnosti, kar je v redu, kar je v redu in seveda bi pričakovali, da bo prišla tudi do nekih rezultatov. Potem pa je kar nekako čez noč, kot strela z jasnega prišla ta novica, da so, da je ta skupina eminentnih zdravnikov, sicer članov skupine Zdravstvo.si, to skupino zapustila.

In iz obrazložitev, ki smo jih takrat lahko zaznali v medijih, pa tudi iz tega, kar je včeraj na Komisiji za nadzor javnih financ povedal dr. Noč, ni čisto natančno jasno kaj se je zgodilo, kje je bil tisti kratek stik. Mi lahko samo domnevamo. Je pa imela ta skupina pa nekaj dobrih, dobrih idej, seveda pa so zdravniki, ki pač gledajo kako stvari tečejo v praksi, niso pravniki in niso vešči pisanja zakonov, kar je razumljivo. Dajo pa lahko zamisli in so jih dali.

Zdaj, če samo čisto na kratko ponovim, da se ne bomo nenehno vračali k včerajšnji seji komisije, kjer je bilo to precej podrobno razloženo, je predlog članov uglednih zdravnikov iz skupine Zdravstvo.si, da ta predlog pač temelji na sodobnemu delu naročanja zdravstvene opreme in materiala, referenčnih cenah, elektronski dražbi in kaznih za izigravanje. Za sodelovanje tujih dobaviteljev bi poskrbela država, naročila bi se združevala, postopek bi bil javno transparenten, temeljil bi na enotni klasifikaciji medicinskih pripomočkov. Bistvo je torej vzpostavitev enotne klasifikacije in šifranta medicinskih pripomočkov, ter postavitev referenčne cene za vsak medicinski material oziroma aparat.

To so bili njihovi predlogi in potem seveda ta nenaden izstop iz skupine. Zdaj, ko sem včeraj slišal spoštovanega predstavnika z Ministrstva za zdravstvo in ministra za javno upravo, me pravzaprav zdaj niti ne preseneča več, da je ta skupina izstopila. Ljudje so pač prišli v to delovno skupino z namenom, da se nekaj naredi, da se seveda ne mečka, da se nekaj naredi hitro in učinkovito. Zdaj, potem so najbrž dobili odgovore v smislu, tako kot je bilo včeraj s strani Ministrstva za zdravje tukaj na komisiji pojasnjeno, da pač to terja svoj čas, da bomo šli z nekimi pilotnimi projekti in kdove kaj še vse. Torej, mislim odgovor je pač takega človeka, ki ima voljo, da bi nekaj premaknil, navede k temu, da se še dolgo ne bo zgodilo nič.

Od ministra za javno upravo pa so najbrž pa dobili odgovor, da je Zakon o javnih naročilih dober in da ga v tem pogledu niti ni treba spreminjati. Jaz bi se do neke mere celo strinjal z ministrom za javno upravo, ki brani Zakon o javnih naročilih na ta način, da bi se marsikaj od tega, kar je predlagala tudi ta skupina zdravnikov, dalo v praksi izvajati že tudi v okviru sedanjega Zakona o javnih naročilih. Jaz se s tem strinjam. Je pa res, da se ne izvaja. Problem je v tem. Marsikaj, na marsikaterem področju pri nas zakonodaja omogoča, ampak se ne izvaja.

In tisto, kar je bilo včeraj pravzaprav absurdno, je pa to, da v isti sapi, ko minister za javno upravo razlaga kako zakona ni treba spreminjati, mu pa poslanci koalicije, vključno z njegovimi poslanci, prinesejo v Državni zbor novelo tega istega zakona, Zakona o javnem naročanju. Jaz verjamem, da minister resnično ni vedel, da se to dogaja in da so ta zakon pisali in ga na ta način prinesli v Državni zbor. Je malo groteskno, da pravzaprav minister za javno upravo, torej minister resorja, ki je skrbnik, sistemski skrbnik Zakona o javnem naročanju, enega izmed zelo pomembnih sistemskih zakonov v naši državi. Ne vem, da mu šarijo, da mu šarijo po zakonu in to v isti sapi, ko je novela tega istega zakona že tako ali tako v Državnem zboru, že tako ali tako.

In je bilo torej to pač neka demonstracija, demonstracija … težko rečem – bolj neke nadutosti koalicijskih poslank in poslancev, češ, vi razpravljate tle o problemih naročil v zdravstvu, mi pa delamo, mi pa delamo, mi pa pišemo zakone. Veste, ampak ni tako, da se zjutraj zbudiš in rečeš – danes bom pa en zakon napisal. In to je približno tako včeraj tudi izgledalo, da … pa bom potem čisto na kratko še se dotaknil vsebine tega zakona.

Pravzaprav je zakon dejansko napisan tako, kot bi se zjutraj nekdo zbudil in rekel – danes bom pa Zakon o javnem naročanju malo spremenil in …