Govor

Aleš Irgolič

Hvala za besedo.

Lep pozdrav vsem prisotnim!

Splošni cilj akcijskega načrta je spodbuditi ekološko pridelavo in potrošnjo proizvodov le-teh do leta 2030, da bi se kmetovanje izvajalo na 25 % kmetijskih zemljišč. Gre za pobudo, napovedano Strategijo Od vil do vilic in Strategijo za biotsko raznovrstnost do leta 2030. Cilj, ki bi naj bil dosežen do leta 2030, je priporočilo komisije, torej ga je treba vpisati v strateški načrt, ki ga je treba potem tudi izvajati.

Stališče. Mi pozdravljamo akcijski načrt in s tem namero komisije, da se spodbudi povečanje ekološke pridelave hrane. Načeloma pozdravljamo vse ključne ukrepe, ki jih načrtuje komisija v sektorju ekološke pridelave, predelave, prehrane in v javnih zavodih. Pri čemer še zlasti pozdravljamo dodatne spodbude, da se kmetje preusmerijo v ekološko kmetovanje ter še naprej izboljšujejo prispevek ekološkega kmetijstva.

Naj povem, da se pripravlja tudi akcijski načrt, ki bo predvidoma sprejet na Vladi v mesecu juliju in bo kot tak tudi predstavljen vsem deležnikom, ki so sodelovali pri pripravi tega akcijskega načrta.

Hvala.