Govor

Dober dan. Lepo pozdravljam vse članice in člane Odbora ter vabljene na to sejo in ostale prisotne.

Začenjam 56. nujno sejo Odbora. Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti; mislim, da tukaj nimam nobenih opravičil. Tudi nadomestnih članic in članov zaenkrat nimam.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Zahteva okrožnega sodišča v Kopru za oceno ustavnosti 184. in 297. člena Družinskega zakonika. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje Odbora.

Prehajamo torej na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – ZAHTEVA OKROŽNEGA SODIŠČA V KOPRU ZA OCENO USTAVNOSTI 184. IN 297. ČLENA DRUŽINSKEGA ZAKONIKA. Gradivo je objavljeno v sistemu UDIS in ste ga članice in člani prejeli. Prav tako ste prejeli tudi mnenje Vlade in mnenje Zakonodajno-pravne službe. Tudi obe mnenji sta objavljeni na spletnih straneh Državnega zbora.

To bomo obravnavali na podlagi 165. člena Poslovnika Državnega zbora.

Vabili smo Zakonodajno-pravno službo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Ustavno sodišče nam je posredovalo zahtevo Okrožnega sodišča v Kopru za oceno ustavnosti 184. in 297. člena Družinskega zakonika. Glede na to, da smo pridobili obe mnenji, torej Zakonodajno-pravne službe in pa Vlade so bili tako izpolnjeni poslovniški pogoji za obravnavo omenjene zadeve na seji Odbora.

Najprej pa sprašujem ali želi besedo predstavnica Zakonodajno-pravne službe gospa Barbara Gerečnik. Izvolite, beseda je vaša.