Govor

Mojca Gobec

Hvala lepa za besedo. Lep pozdrav.

Zelo veliko je bilo povedanega. Jaz bi rada samo dodala, da je ta novi osnutek državnega programa resnično ena kvalitetna nadgradnja predhodnih. Da je Slovenija, bi rekla, na nek način lahko ponosna, da imamo tak dokument, ki je celovit in ki združuje vse od primarne preventive in do paliativne oskrbe tam, kjer pač z vsem kar danes znamo in vemo ne moremo pomagati. Zato da ta dokument ni in ne bo črka na papirju, se mi zdi, da je garant že kar sedaj dolgoletno sodelovanje med vsemi deležniki, tako med ministrstvom in koordinatorjem programa in sedaj tudi z njegovo namestnico, med inštitucijami in tudi med drugimi deležniki v sistemu zdravstvenega varstva, glede na to, da je rak pač skupina velikega števila bolezni, velikega števila dejavnikov tveganja in da res potrebujemo en tak skupen in celosten pristop. In tega s tem dokumentom imamo.

Kar je dobro mogoče tudi kot obeti za to, da se bo to uresničilo, je to, da je Slovenija v svoj načrt za okrevanje predvidela kar znatna finančna sredstva za podporo digitalizaciji in je seveda za računati, da bo ta digitalizacija v zdravstvu seveda v prid tudi ali pa zadovoljila te potrebe, ki jih je omenil profesor Zakotnik, saj je pravzaprav prav na področju raka zelo pomembno oziroma na tem področju že sedaj v veliki meri spremljamo uspešnost zdravljenj in vseh drugih ukrepov. Z boljšo digitalizacijo pa bomo seveda imeli še veliko boljši uvid in tudi prostor za izboljšave.

Druga dobra novica je to, da je pač ta Europian Bitting cancer plan prioriteta predsednice Evropske komisije in ne komisarke za zdravje. To pomeni, da se praktično cela komisija angažira in da bodo v naslednjem sedemletnem obdobju angažirani številni mehanizmi, tudi finančni, ki bodo v pomoč državam in vsem, ki sodelujejo pri obravnavi raka, zato da bi izboljšali svoje delo, da bi lahko vlagali v stvari, ki so zapisane v tem evropskem načrtu. Ta naš načrt pravzaprav praktično zelo sledi temu. Tako da je pravzaprav pred nami eno spodbudno in delovno obdobje z mnogimi priložnostmi, seveda pa tudi z veliko dela.

Toliko. Hvala.

Mogoče še to. To je bilo povedano. Ta dokument je sedaj v fazi nekega delovnega osnutka, še vedno interni dokument. Ministrstvo ga bo dalo v javno razpravo predvidoma proti koncu junija, potem bo tu še prostor za dopolnitve in potem enkrat v jeseni v sprejem na Vlado.

Mogoče še to. V okviru predsedovanja ministrstvo načrtuje v decembru dogodek, in to bo zaključni projekt projekta evropskega partnerstva, kjer se bodo vse države vključno s predstavniki komisije zbrale in bomo pač pogledali kaj je bilo storjeno v okviru tega skupnega projekta in kako naprej implementirati evropski načrt.

Toliko. Hvala lepa.