Govor

Izr. Prof. Dr. Irena Oblak

Hvala lepa za besedo. Sem strokovna direktorica Onkološkega inštituta Irena Oblak.

Če dovolite, mogoče samo nekaj ključnih povedi bi rada poudarila. DPOR 2022-2026, ki je bil danes predstavljen je nastal večina na Onkološkem inštitutu kot osrednji ustanovi za onkologijo v državi.

Z letom 2021 se funkcija koordinacije skupaj z upravljanjem in komunikacijo umešča na Onkološki inštitut, kar je bil nujen korak k profesionalizaciji celotnega DPOR-ja. To je pomembno tudi v luči v letošnjem letu sprejetega evropskega načrta za boj proti raku. Onkološki inštitut je v zadnjem letu v času epidemije covid19 večkrat opozoril, da je epidemija 21. stoletja rak in da to ne smemo pozabiti niti med epidemijo novega korona virusa.

Incidenca raka po svetu in v Sloveniji raste, kot je že bilo povedano s strani prof. dr. Zakotnika. Pri nas v Sloveniji nekje 2 do 3 % na leto. V letu 2017 je to pomenilo 15.000 novih bolnikov z rakom. Indikacije za zdravljenje se širijo. Vse bolj so zdravljenja kompleksna. Posledično je zdravljenje vseuspešnejše, večja je prevalenca. To pomeni večje je število bolnikov, ki so imeli kadarkoli postavljeno diagnozo rak in dandanes v bistvu med nami živi takih 110.000 oseb. Vse to seveda zahteva več kadra, več prostora in več opreme.

Ob tem gre naša obravnava tudi v smeri izboljševanja same obravnave in boljše celostne rehabilitacije bolnikov, ki daje boljše izide zdravljenja, boljšo kvaliteto življenja. Na tem mestu izpostavljamo tudi, tako kot je bilo že rečeno, velike potrebe po paliativni oskrbi.

Vloga Onkološkega inštituta na področju raziskovanja in izobraževanja je ključnega pomena za razvoj onkologije za celo državo in v prihodnje bo treba zagotoviti tudi boljše pogoje na tem področju.

Sedaj pa če dovolite samo še kakšno besedo, generalna direktorica.