Govor

Spoštovani! Vse članice, člane in seveda tudi vabljene na Pododbor, lepo pozdravljam.

Pričenjam 4. redno sejo Pododbora za spremljanje rakavih obolenj v Republiki Sloveniji. Za danes so se mi opravičili Mojca Žnidarič in Branko Simonovič.

S sklicem seje ste prejeli tudi naslednji dnevni red; pod 1. točko Državni program za obvladovanje raka 2022-2026 - naj uvodoma povem, da je to osnutek – in pod 2. točko Razno.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DRŽAVNI PROGRAM ZA OBVLADOVANJE RAKA 2022-2026. K tej točki sem vabila, kar je razvidno iz samega sklica, lahko preberem: članice in člane Pododbora, Ministrstvo za zdravje, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Onkološki inštitut, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Onkološki inštitut, Državni program za obvladovanje raka, prof. dr. Branko Zakotnik, Univerzitetni klinični center Maribor, prof. dr. Vojko Flis, generalni direktor, Univerzitetni klinični center Ljubljana, Jože Golobič, v. d. generalnega direktorja, ONKO NET, Združenje slovenskih organizacij bolnikov z rakom in dodatno smo danes še povabili Tjašo Burnik, članico Tink Tenk skupine za obvladovanje raka in podpredsednico foruma.

Prof. dr. Branko Zakotnik nam je poslal osnutek gradiva. Vsem je bilo predloženo. Naj povem, da je to osnutek in se veselimo, da nam ga bo predstavil predvsem zato, ker je državni program za obvladovanje raka aktivnost ali pa skupek aktivnosti, ki so namenjene sistematičnemu in dolgoročnemu zmanjševanju bremena raka v Republiki Sloveniji.

Smo praktično pred tretjim obdobjem. To bo že tretje obdobje državnega programa za obvladovanje raka. Imamo nacionalnega koordinatorja, kot sem povedala uvodoma, prof. dr. Branka Zakotnika, ki nam bo danes predstavil osnutek programa za obdobje 2022-2026. Se pravi za prihodnje dobrih pet let.

Sedaj pa bi kar uvodoma dala. Vem, da je Slovenija obremenjena z rakom in seveda vi ste tisti, ki ga zagotovo najbolje poznate in vam predajam besedo. Imate pa tudi prezentacijo, da bomo lažje ta osnutek spremljali.

Izvolite, gospod prof. dr. Branko Zakotnik.