Govor

Miha Lobnik

Spoštovana gospa predsednica odbora, gospa Dimic, spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani predstavniki vlade in pozdravljeni vsi prisotni. Hvala za vabilo, hvala za besedo, hvala za priložnost, da danes govorimo o pomembnih vprašanjih, povezanih z enako obravnavo ljudi z različnimi invalidnostmi, v tem primeru na področju športa in športnih dosežkov.

V primeru Predloga zakona o dopolnitvi Zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa gre za primeren in dobrodošel odziv zakonodajalca na zagovornikovo oceno o diskriminatornosti meril iz veljavnega Zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa. Ta merila opredeljuje 1. alineja prvega odstavka 3. člena, ki ureja priznanje in pravico dodatka k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa. Zagovornik je primer obravnaval na podlagi 38. člena Zakona o varstvu pred diskriminacijo, kjer je novembra 2020 prejel pobudo športnikov invalidov, jo obravnaval in ocenil, da so navedena merila neposredno diskriminatorna zaradi njihove invalidnosti, ker namreč ne omogočajo pravice pridobitve do dodatka k pokojnini v primeru osvojenih medalj na svetovnih prvenstvih v paraolimpijskih športih. O izdani oceni je najprej obvestil resorno ministrstvo ter Državni zbor in jima priporočil, naj pristopita k procesu spremembe zakonodaje in tako odpravita sistemsko diskriminacijo v zakonodaji, da bo ta med upravičence do ugodnosti pridobitve dodatka k pokojnini vključevala tudi vrhunske športnike, dobitnike medalj s svetovnih prvenstev v paraolimpijskih kolektivnih in individualnih športnih panogah oziroma disciplinah. Pri zagovorniku smo se prejšnji teden seznanili tudi z informacijo, ki je bila podana na seji pristojne komisije Državnega sveta, in zato pripravili še eno dopolnilno oceno diskriminatornosti tega zakona. Izdali smo jo 10. junija letos in ocenili, da gre za diskriminacijo tudi v primeru izključevanja vrhunskih gluhih športnikov invalidov od upravičenosti do dodatka za pokojnino. Vrhunski gluhi športniki invalidi, dobitniki medalj s svetovnih prvenstev v olimpijskih kolektivnih športnih panogah ali disciplinah gluhih športnikov, olimpijskih v smislu disciplin, zastopanih na olimpijadah gluhih, so po naši oceni v bistveno dejanskih in pravnih prvinah v primerljivem položaju kot ostali vrhunski športniki. Veljavna ureditev, ki jih spregleda, zato predstavlja neupravičeno neposredno diskriminacijo zaradi njihove invalidnosti. Ti vrhunski gluhi športniki so namreč neupravičeno prikrajšani pri pravici do dodatka k pokojnini. Zato smo Ministrstvu za šolstvo priporočili, naj tudi to nepravilnost čim prej odpravi. K Predlogu zakona o dopolnitvi Zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa je predlagatelj zakona 10. 6. vložil amandma k 1. členu, s tem se je odzval na zagovornikovo oceno diskriminatornosti. Sprejetje tega amandmaja bi odpravilo tudi diskriminacijo gluhih vrhunskih športnikov, dobitnikov medalj s svetovnih prvenstev v olimpijskih kolektivnih in individualnih športnih panogah oziroma disciplinah gluhih športnikov.

Sklepno ugotavljamo, da predlog novele zakona in omenjeni amandma sledita priporočilom zagovornika in odpravljata diskriminacijo vrhunskih športnikov z invalidnostmi. Zato priporočamo in podpiramo predlagano rešitev v navedenem zakonu, ki ljudem z invalidnostmi za delo in izjemne dosežke na področju športa priznava enake ugodnosti, kot gredo ostalim drugim vrhunskim športnikom.

Hvala lepa.