Govor

Spoštovani.

Vse članice in člane odbora ter vabljene ostale lepo pozdravljam. Pričenjam 20. redno sejo Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naš kolega Ferenc Horváth zaradi službene odsotnosti. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili pa sodelujejo: Gregor Židan, ki nadomešča Sama Bevka; Jerca Korče, ki nadomešča poslanko Lidijo Divjak Mirnik; in dr. Matej Tašner Vatovec, ki nadomešča poslanca Luka Mesca.

Na začetku bi samo želela poudarit, da zaradi velikega števila vabljenih prosim vse strokovne sodelavce poslanskih skupin, da zasedejo mesta, ki so v dvorani določena za poslanske skupine in strokovne sodelavce.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora: pod 1. točko: Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o dodatku k pokojnini za delo in izjemne dosežke na področju športa, skrajšani postopek, EPA 1760-VIII; pod 2. točko: Predlog zakona o spremembi Zakona o usmerjanju otrok s posebnimi potrebami, skrajšani postopek, EPA 1795-VIII; in pod 3. točko: Predlog zakona o dopolnitvah Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, skrajšani postopek, EPA 1865-VIII; ter pod 4. točko: razno. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov, da v zvezi z dnevnim redom je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Smo pri 1. TOČKI DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O DOPOLNITVI ZAKONA O DODATKU K POKOJNINI ZA DELO IN IZJEMNE DOSEŽKE NA PODROČJU ŠPORTA, SKRAJŠANI POSTOPEK.

V zvezi s to točko ste prejeli gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje vlade, mnenje Komisije Državnega sveta za kulturo, znanost, šolstvo in šport, priporočilo zagovornika načela enakosti.

K tej točki dnevnega reda so vabljeni, kot je razvidno iz samega sklica seje. Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. člena poslovnika. Rok za vlaganje amandmajev se je iztekel v četrtek, 10. junija 2021, v poslovniškem roku pa je bil vložen amandma Poslanske skupine SD. Odboru predlagam, da v skladu s 3. alinejo prvega odstavka 128. člena poslovnika ob koncu razprave glasujemo o vseh členih skupaj. Kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Želi predlagatelj predloga zakona podati dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona? Ja.

Imate besedo, Gregor Židan.