Govor

Anamaria Hren

Lepo pozdravljeni vsi!

Agencija za varnost prometa meni, da so vse spremembe v smeri izboljšanja prometne varnosti na slovenskih cestah dobrodošle. Uporaba e-skirojev ter strožje sankcije za uporabo mobilnega telefona med vožnjo sta bili zagotovo med prednostnimi področji za ureditvijo, katerih bo stopnja prometne varnosti boljša.

Poslanstvo in primarni cilj agencije in naloga Agencije za varnost prometa je osveščanje in delovanje v smeri varnosti vseh udeležencev v prometu. Agencija meni, da mora biti vsem skupno, da si vsi prizadevamo za varnost in varujemo zdravje in življenje ljudi, ne le na cesti, temveč v celotni družbi. Uporaba telefona med vožnjo preobremeni zmogljivost voznikovih možganov. Reakcijski čas voznika se zaradi uporabe mobilnega telefona poslabša za kar 50 procentov. Voznik počasneje zaznava in reagira na prometno signalizacijo, ima daljši zavorni čas, zmanjšano zaznavo okolice in prometa in ima tako povečano tveganje pri odločitvah, prav tako zanemarja varnostno razdaljo.

Z namenom zagotavljanja večje varnosti v prometu, je Agencija za varnost prometa podala predlog, da bi kršitelji poleg denarne kazni v višini 250 evrov dobili tudi tri kazenske točke. Glede uporabe e-skirojev agencija prav tako že dlje časa opozarja na nujnost področja ureditve njihove uporabe, ter je maja lani resornemu ministrstvu tudi podala konkretne predloge. Agencija za varnost prometa je zato na ministrstvo, kot sem že omenila, naslovila predloge. Vse ukrepe, ki smo jih pa predloge, ki smo jih posredovali na ministrstvo, je ministrstvo upoštevalo, zato vse spremembe, ki gredo v smeri povečanja prometne varnosti podpiramo.

Hvala.