Govor

Aleš Mihelič

Spoštovani predsednik, hvala lepa za besedo. Spoštovane poslanke, poslanci, cenjeni ostali vabljeni gostje!

Na področju cestnega prometa si vsekakor želimo imeti varen, zanesljiv, udoben, a hkrati izvedljiv način ureditve, tako da temu primerno tudi sledimo razvoju prometa in ostale infrastrukture. V luči tega smo pripravili spremembo paketa Zakona o pravilih v cestnem prometu, kjer želimo uvesti nekatere nove stvari, prilagoditi nekatere, ki so bile potrebne prenove, hkrati pa urediti, da bo zakon omogočal varnejšo izvedbo prometa.

Predlagana novela zakona o pravilih cestnega prometa, spreminja oziroma dopolnjuje posamezne zakonske določbe, s čimer zasleduje glavne cilje prometno varnostne politike v državi in sicer na sledečih področjih oziroma s sledečimi ukrepi; s strožjo obravnavo voznikov, ki ne upoštevajo pomena posebnih svetlobnih in zvočnih znakov, nameščenih na vozilih s prednostjo, za spremstvo in v spremstvu. S strožjo obravnavo voznikov, ki se priključijo vozilu s prednostjo, za spremstvo in v spremstvu ali jih prehitijo. S strožjo obravnavo voznikov, ki med vožnjo uporabljajo naprave, ki zmanjšujejo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Za določanjem primerne bočne razdalje pri prehitevanju kolesarjev, voznikov lahkih motornih vozil in voznikov mopedov, katerih konstrukcijska določena hitrost ne presega 25 km/h. Z določanjem pravil ravnanja v območju skupnega prometnega prostora in na površinah za pešce in kolesarje. Z določanjem pogojev za udeležbo lahkih motornih vozil v cestnem prometu. Z določanjem pravil ravnanja ob rdeči luči na semaforju in prometnem znaku za vožnjo desno ob rdeči luči na semaforju. Z razširjanjem pooblastil občinskim redarjem in cestninskim nadzornikom.

To so v bistvu prilagoditve in pa tudi nekatere spremembe uvajamo, kot rečeno, lahka motorna vozila, uvajamo tudi določeno novo pravilo za zavijanje v desno, kar bo bistveno pripomoglo tako k varnosti, pretočnosti in pa sledimo tudi okoljskim ciljem. Toliko na kratko o bistvenih spremembah in seveda smo na razpolago za vsa vprašanja.

Hvala lepa za pozornost.