Govor

Sejo je vodil Bojan Podkrajšek, predsednik odbora.

Spoštovane kolegice, cenjeni kolegi, vsi vabljeni gostje!

Pričenjam 30. sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in še enkrat vse prav lepo pozdravljam. Obveščam vas, da opravičenih za današnjo sejo ni, pa tudi z pooblastilom zaenkrat nihče ne sodeluje na tej seji.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red s tremi točkami dnevnega reda, v zvezi s katerim v poslovniškem roku nisem prejel nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O PRAVILIH CESTNEGA PROMETA, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo 23. 12. 2020 posredovala Vlada po rednem postopku. Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 23. 12. 2020, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 2. 6. 2021, mnenje Državnega sveta z dne 9. 6. 2021, predlogi in rešitve Mestne občine Kranj z dne 20. 1. 2021, mnenje in pripombe Sindikata občinskih redarjev Slovenije z dne 25. 1. 2021, pripombe Skupnost občin Slovenije z dne 25. 1. 2021 ter pripombe Združenja bank Slovenije z dne 25. 1. 2021.

V poslovniškem roku so bili vloženi amandmaji Poslanskih skupin SDS, Nova Slovenija, SMC, Poslanske skupine SD, Poslanske skupine Levica, Poslanske skupine SAB ter Poslanske skupine Slovenske nacionalne stranke. 16. 6. 2021 je bil vložen tudi predlog amandmaja za amandma odbora Poslanske skupine LMŠ k 16. členu.

Prejeli ste tudi pregled amandmajev z dne 16. 6. 2021. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora. Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni Ministrstvo za infrastrukturo, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije in Zakonodajno-pravna služba.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v katerem bomo na podlagi 126. člena poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih in predloga zakona.

Besedo dajem predstavniku Ministrstva za infrastrukturo, državnemu sekretarju Alešu Miheliču.

Izvolite.