Govor

Gospa ____

Hvala za besedo, gospod predsednik.

Zakonodajno-pravna služba je k predlogu novele že pred letom in pol pripravila pisno mnenje v okviru svojih pristojnosti, v katerem smo opozorili, da mora biti zakonska ureditev jasna in določna, skladna z načelom zaupanja v pravo, ter da bi bilo treba preprečiti kaznovanje po dveh pravnih podlagah. Vloženi amandmaji naših pomislekov ne odpravljajo v celoti. Amandmaji k 3., 5., 23. členu in amandmaji od 35. člena dalje, ki določajo preštevilčenje členov, pa vnašajo v zakonsko besedilo še dodatne nejasnosti, kar je v nasprotju s pravno varnostjo.

Dodatno so nekateri amandmaji v neskladju z Direktivo Evropske unije 2017/853, ki se s predlogom zakona implementira. Opozarjamo še na veliko število medsebojnih sklicevanj, tako med členi, ki so predmet novele med seboj, kot med členi, ki so predmet Zakona o orožju, ki se ne spreminja in predmet novele. In zaradi velikega števila amandmajev različnih predlagateljev, je vprašanje katera kombinacija amandmajev bo na koncu sprejeta in ali bodo rešitve, ki bi morale biti med seboj povezane, usklajene.

Zato bo treba pred sejo plenuma posvetiti posebno pozornost notranji skladnosti zakona, seveda v okviru poslovniških možnosti.

Hvala.