Govor

Branko Zorman

Hvala gospod predsednik, spoštovani predstavnik ministrstva, spoštovani bivši kolegi, poslanke in poslanci!

Danes sem tukaj kot predstavnik Slovenske zveze za praktično strelstvo, sem predsednik te zveze. To je zveza, ki se ukvarja z dinamičnim oziroma praktičnim strelstvom, kot ga nekateri imenujejo. Zdaj, osnovni zakon, ki je bil vložen leta 2019, ki je prišel v parlament, je zgolj zaradi enega stavka, ene dikcije v 13. členu novele v bistvu povzročil, da bi lahko mi športni strelci ostali brez določenih naših športnih orodij, zaradi tega, ker enostavno naša zveza več in tudi ostale zveze, ki se ukvarjajo s praktičnim strelstvom, ne bi več izpolnjevale pogojev za pridobitev, to se pravi orožja za potrebe športa.

Veseli me, da je že v prvi obravnavi, ki je bila februarja leta 2020, bilo s strani vseh poslanskih skupin, tako takratne koalicije, kot opozicije, prisluhnjeno našim pripombam in težavam in vsi ste takrat izpostavili, da bi seveda bilo potrebno ta zakon z amandmaji smiselno urediti in lahko rečem, da s temi amandmaji, ki so jih vložile koalicijske poslanske skupine, je zdaj ta, da rečemo težava odpravljena in omogoča nadalje športno strelstvo v tem obsegu in v tej obliki, kot je bilo do sedaj. To se pravi, športni strelci hkrati nič ne izgubimo, na drugi strani tudi v bistvu nič ne pridobimo. Predvsem je pa zdaj to področje urejeno tako, da lahko z našimi športnimi disciplinami, v katerih naši strelci dosegajo tudi zelo vidne uspehe na evropskem, svetovnem nivoju, nadaljujemo.

Tako da se zahvaljujem že vnaprej za podporo vsem poslanskim skupinam, tako koalicije kot opozicije. Šport dejansko nam mora biti v bistvu prvo vodilo in še enkrat hvala za vašo podporo vnaprej.