Govor

Božo Predalič

Hvala za besedo, gospod predsednik. Spoštovane dame in gospodje!

Kot predstavnik Ministrstva za notranje zadeve, sem v nekoliko nenavadni situaciji. Zagovarjal naj bi namreč novelo zakona, ki jo je pripravila neka druga Vlada, Vlada, ki je bila pred sedanjo Vlado in do kateri sem bil celo v fazi nastajanja nekoliko kritičen do nekaterih členov. Če na kratko povzamem kronologijo tega nastajanja tega zakona; tako kot je že predsednik odbora omenil, ko so se začele v Evropi teroristične akcije, se je evropska zveza zganila, hotela je nekako rešiti problem, vendar po mojem osebnem mnenju ni bika zgrabila za roge, ampak je nekoliko zgrešila. Kajti ta novela, ta direktiva, ki so jo tedaj sprejeli, posega na področje legalnega orožja, orožja, ki je registrirano na področje legalnih strelcev.

Mislim pa, da je vsem popolnoma jasno, da teroristične akcije praviloma, skoraj vedno se izvajajo z nelegalnim s črnim orožjem, nabavljenim na črnem trgu. Tako da ta evropska direktiva tukaj, po mojem osebnem mnenju, ni zadela bistva pa kakorkoli – ta direktiva je sprejeta. V slovenski pravni red bi morala biti implementirana do oktobra leta 2019. Vemo pa, da temu še danes ni tako. Zaradi tega je država Slovenija prejela že dva opomina, kazni k sreči zaenkrat še ni bilo. Kajti Vlada je, bivša Vlada je že sprejela, kot sem prej povedal, zakon in ga poslala v Državni zbor. Zaradi covida to ni bilo možno in to nam je Evropska unija nekako tolerirala.

Sedaj, ko se zadeve rešujejo, pa bo skrajni čas, da se tudi tu nekaj stori, drugače bomo plačevali visoke kazni. Kot sem že prej omenil, da je nastajala ta novela, že v času njenega nastanka je bilo precej kritik tako strokovne, kot laične javnosti, predvsem strelskih organizacij, kajti ta novela zakona je poleg uvedbe direktive posegala tudi v nekatera druga področja športa in je športne strelce precej omejevala, tudi lovce v določeni meri in tudi trgovce.

V Državnem zboru je bilo 3. maja splošna razprava, kjer so tudi te športne organizacije, zbiratelji, lovci, orožarji predstavili svoj pogled na to novelo. In Ministrstvo za notranje zadeve je skrbno preučilo vse amandmaje, ki so bili na to novelo zakona vloženi tako za prvo branje, kot naknadno, kakor tudi to, kar je bilo razpravljano na odboru takrat, ko je bila javna predstavitev mnenj.

Ocenjujemo, da so ti amandmaji, ki so sedaj podani s strani Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije, nekako sanirali to stanje in da nudijo nekako ustrezen kompromis, sprejemljiv kompromis med tem, kar zahteva Evropska direktiva, da jo spoštujemo. Hkrati pa še vedno pušča dovolj manevrskega prostora športnim strelcem, lovcem in ostalim, ki kakorkoli se dotikajo področja orožja. Zato Vlada te amandmaje tudi podpira. V kolikor bo potrebno kakorkoli tekom razprave, da pojasnim še kakšno zadevo, stališče Vlade do njega, kajti drugega ne morem v tej situaciji, bom to z veseljem storil.

Hvala.