Govor

Spoštovani! Vsem prav lep pozdrav! Začenjamo 24. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Opravičenih danes ni. Zaenkrat pa imam pooblastilo; poslanec gospod Nik Prebil nadomešča poslanko gospo Tino Heferle. Vsem zbranim še enkrat lep pozdrav. Glede dnevnega reda ugotavljam, da ni bilo pripomb do roka, tako da je dnevni red tak, kot je bil poslan s sklicem seje.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O OROŽJU v drugi obravnavi, ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada 24. 10. 2019.

Zdaj, ta zakon ima precej zgodovine. Naj pojasnim, da razlog za to, da je ta zakon sploh potrebno sprejeti, je v evropski direktivi, ki je bila sprejeta že pred nekaj leti. Sprejemali so jo v nenavadnih okoliščinah. Treba je namreč vedeti, da ko govorimo o slovenskem strelskem športu, ki je izjemen, kjer smo dosegli svetovne uspehe. Rajmond Debevec je olimpijski in svetovni prvak, samo da spomnim. Lahko ugotovimo, da v vsem času samostojne Slovenije z legalnim strelskim orožjem ni bilo ne nobenega zločina, ne nobenega kriminalnega dejanja, ne nobene večje nesreče. Tako da potem se samo postavi vprašanje, zakaj sploh spreminjati tisto, kar je očitno odlično postavljeno in odlično deluje in kjer Slovenija dosega svetovne uspehe.

Razlog za to je direktiva. Evropski poslanci so pač se hoteli slikati zato, da so nekaj naredili na varnosti, ampak v resnici niso naredili nič, samo naredili so problem za ves šport v Evropi, kajti nevarno je tisto orožje, ki je nelegalno – za terorizem, za zločine se uporablja seveda nelegalno orožje in tega se pa to, kar danes obravnavamo, sploh ne dotika. Zato je danes pač današnja naloga, da storimo vse, da ohranimo slovenski šport, da ohranimo strelski šport, da mu damo vse možnosti, da se še naprej razvija in dosega svetovne uspehe tako, kot do zdaj, in s tem namenom so seveda tudi pred nami amandmaji, ki jih je zelo veliko, tako da upam, da bodo sprejeti v taki obliki, da bomo svoje delo uspešno opravili.

Zdaj pa bi k besedi najprej povabil predstavnika Ministrstva za notranje zadeve, državnega sekretarja gospoda Predaliča, če želi predstaviti.