Govor

Igor Peček

Spoštovane članice in člani Komisije za nadzor javnih financ, spoštovani vabljeni, lepo pozdravljeni. Pričenjam 29. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Obveščam vas, da sem do začetka seje prejel eno opravičilo in sicer se seje ne more udeležiti poslanec gospod Robert Pavšič, na seji pa kot nadomestni člani s pooblastili sodelujejo gospod Jure Ferjan, ki nadomešča gospoda mag. Marka Pogačnika iz poslanske skupine SDS in gospod mag. Dejan Židan ki nadomešča poslanko mag. Bojano Muršič iz Poslanske skupine SD in pa gospod Jože Lenart ki nadomešča poslanca gospoda Braneta Goluboviča iz Poslanske skupine Liste Marjana Šarca. S sklicem, aha še eno pooblastilo. In sicer poslanka gospa Jerca Korče nadomešča poslanca gospoda Roberta Pavšiča iz Poslanske skupine Lista Marjana Šarca.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje komisije. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA - ALI VLADA LETA 2022 NAČRTUJE ZNIŽEVANJE POKOJNIN?

Poslanska skupina SAB je dne, 2. junija 2021 na Komisijo za nadzor javnih financ naslovila zahtevo za sklic nujne seje z navedeno točko dnevnega reda.

Kot gradivo k tej točki dnevnega reda ste prejeli zahtevo Poslanske skupine SAB s predlogoma sklepom. Predlog poslanske skupine SAB za spremembo sklepov z dne, 16. junija 2021.

Na sejo so bili vabljeni mag. Alenka Bratušek v imenu predlagatelja zahteve, Janez Janša predsednik vlade, ki pa se je opravičil, mag. Andrej Šircelj minister za financ, Janez Cigler Kralj minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, dr. Davorin Kračun predsednik fiskalnega sveta, ki se je tudi opravičil in Marijan Papež generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Z nami pa je namesto gospoda Marjana Papeža namestnik generalnega direktorja mag. David Klarič.

Predlagam, da razpravo opravimo tako, da najprej predstavnica predlagateljev zahteve za sklic nujne seje dodatno obrazloži zahtevek za sklic, v nadaljevanju bodo besedo najprej dobili vabljeni, predstavniki vlade, nato pa sledi razprava članic in pa članov komisije. Tako besedo dajem predstavnici predlagatelja mag. Alenki Bratušek. Pred tem pa postopkovni predlog gospod Breznik. Izvolite.