Govor

Dober dan! Spoštovani podpredsednik odbora, drage poslanke in poslanci! Lepo pozdravljeni!

Zakon o službi v Slovenski vojski je eden izmed tistih zakonov, ki ureja v podrobnejšem smislu pravice in dolžnosti slovenskih vojakov, pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske. Sam se držim načela, da je zadovoljen vojak najboljši promotor Slovenske vojske. In da pridemo do zadovoljnega vojaka smo seveda dolžni ustrezno urediti tudi njegov status. Od zadnje seje Odbora za obrambo, na katerem sem sodeloval, je minilo kar nekaj časa, zato bi seveda pri obravnavi tega zakona veljalo orisati še kontekst, ki pomembno lahko prispeva k obravnavi in pa tudi sprejemu zakona, ki je danes pred nami. Hkrati pa bi rad izkoristil tudi to priložnost, da se vam zahvalim, vsem poslankam in poslancem, ki ste v preteklem letu izdatno pripomogli k temu, da: se status vojakov vendarle izboljšuje. Iskrena hvala vsem tistim poslankam in poslancem, ki ste podpirali ključne zakone, tako Zakon o obrambi pa Zakon o investicijah v Slovenski vojski. Hvala pa tudi vsem tistim, ki ste izjemno kritični do mene, ker s tem prispevate k temu, da ta tema stvari, ki se vrtijo okrog Slovenske vojske vendarle ostanejo na dnevnem redu in da se v Slovenski vojski tudi pogovarjamo. Za modernizacijo Slovenske vojske sta potrebni dve zadevi, finančni viri in pa novi kadri in ta Zakon o službi v Slovenski vojski lahko pomembno prispeva k temu, da se Slovenska vojska tudi kadrovsko okrepi. Še enkrat hvala lepa za podporo Zakonu o investicijah, ki je bil končno formalno tudi uveljavljen po odločitvi Ustavnega sodišča. V tem trenutku že pospešeno tudi tečejo investicije, tako obnavljamo vojašnice širom po Sloveniji, opremljamo tudi vojake z najsodobnejšo opremo od protiureznih oblačil do protigorljivih oblačil smo v sklepni fazi pri nabavi letala. V Slovenijo prihajajo vozila OshKosh, tudi nadaljuje se postopek za 8-kolesnike. V kadrovskem smislu je bilo leto 2020 prvo leto po dolgih letih, ki se je zaključilo v pozitivnih številkah. Tudi vas moram obvestiti, da je izjemno zanimanje za letošnje vojaške tabore pa tudi za prostovoljno služenje vojaškega roka. Za vojaški tabor, ki je namenjen predvsem tistim mladim, ki še niso dopolnili 18 let in se bo začel 28. junija, se je letos prijavilo kar 376 kandidatk in kandidatov. Žal vas moram obvestiti, da zaradi kapacitet in zmogljivosti, ki jih imamo, bomo lahko sprejeli zgolj 330 mladih, tako da se na tem mestu opravičujem tudi številnim mladim pa njihovim staršem, ker je bilo nekaj slabe volje, ker žal ne moremo sprejeti vseh na vojaške tabore. Bodo pa seveda priložnosti tudi v prihodnosti, ker bomo organizirali tudi nadomestne termine za tiste vse, ki si želijo, da bodo vendarle to možnost imeli.

Prav tako tečejo prijave za prostovoljno služenje vojaškega roka. Teh prijav je 286, nekaj mest je še prostih, moram pa tudi tukaj vas obvestiti, ker ste me nekateri poslanci spraševali kdaj, kako, kje se prijavijo. Zaradi velikega odziva bodo prijave odprte samo še ta teden, to je do nedelje, ker 5. julija začnemo z novim konceptom usposabljanja in je potrebno vse kandidate pred tem tudi še zdravniško pregledati, tako da te dni, danes, jutri pa do nedelje, je še zadnji možen termin, da se interesenti za prostovoljno služenje vojaškega roka tudi prijavijo. Vsekakor ponujamo popolnoma prenovljen koncept, ki bo mladim omogočal, da bodo osebno rastli, tako v fizičnem kot tudi v psihičnem smislu. Dobili bodo tudi nagrado v višini 3 tisoč 199 evrov, pa omogočili jim bomo, da bodo opravili vozniški izpit B-kategorije. Na razpolago je še nekaj štipendij za vse srednješolske, smo pa v letošnjem letu podelili že vse štipendije za visokošolske programe. Pri stalni sestavi je bilo do 10. junija letošnjega leta prijav za službo v Slovenski vojski teh 204, v tem času pa je slovenska vojsko zapustilo 117 pripadnikov. Še enkrat poudarjam, da je zadovoljen vojak vsekakor najboljši promotor Slovenske vojske, zato še enkrat moja izjemna hvaležnost za vašo podporo Zakona o obrambi, ki ureja status vojakov po 45. letu. Moram priznati, da je veliko več mirnosti po sprejemu tega zakona, ker je socialni status vojakom zagotovljen tudi po tem, ko dopolnijo starost 45 let.

Danes pa boste podrobneje / nerazumljivo/ obravnavali tudi Zakon o službi v slovenski vojski, ki še dodatno izboljšuje status vojakov. Naj omenim tiste najbolj ključne in pomembne rešitve. Drugače od splošne zakonodaje se na primer ureja zahtevana stopnja izobrazbe za vojaka petega kariernega razreda za katerega se zahteva najmanj srednja poklicna izobrazba. Gre za spregled stopnje izobrazbe, pri čemer se vojak lahko prerazporeja in povišuje le znotraj statusa, torej do čina naddesetnik. Če vojak nima pridobljene srednje splošne ali srednje strokovne izobrazbe, ga tudi ni mogoče premestiti na dolžnosti podčastnika.

Dodatno zakon ureja tudi vprašanje štipendiranja. In sicer se predlaga skrajšanje obveznosti štipendistov, da po končanem šolanju sklenejo pogodbo o zaposlitvi v stalni sestavi Slovenske vojske za določen čas, ki ne sme biti krajši, kot je bil čas štipendiranja. Doslej smo imeli, da je moral posameznik dvakratnik odslužiti glede na čas štipendiranja. Zdaj to delamo na ena-ena, torej toliko let, kot je prejemal štipendijo, toliko let tudi odsluži v stalni sestavi Slovenske vojske.

Kot ukrep za pridobivanje kandidatov za zaposlitev v Slovenski vojski se ustvarja tudi pravna podlaga za financiranje pridobitve srednje poklicne oziroma strokovne izobrazbe kandidatu, ki je sklenil pogodbo o prostovoljnem služenju vojaškega roka. S tem omogočamo, da se mladi, ki so imeli zaradi različnih razlogov morda nekoliko bolj turbulentno obdobje v šoli, da se tudi s pomočjo vojske do konca došolajo.

Na novo se ureja tudi tedenski počitek na misijah in operacijah. Iz tega naslova je bilo v preteklosti kar nekaj tožb in smo izplačevali kar redno in zelo pogosto tudi med 5 in 10 tisoč evri zaradi tega, ker so nas vojaki tožili, ker na misijah in operacijah niso mogli izkoristiti tedenskega počitka. Spremenjena ureditev je seveda nujna zato, da to sistemsko uredimo, te zahtevke in izplačilo teh odškodnin. Sprememba ureditve pravice do počitka na misijah in operacijah tako predvideva koncentrirano koriščenje tedenskega počitka in popolno izključitev pripadnikov Slovenske vojske iz siceršnjega delovnega okolja na misijah in operacijah. Skratka, želimo dejansko pripadnikom, ki delujejo, ponuditi proste dneve, da je to res dan, ki je namenjen počitku. S tem se bo omogočil nepretrgan 24-urni počitek in tudi možnost ustrezne regeneracije. Pripadnik bo tako upravičen do enega dneva posebnega dopusta v obdobju sedmih zaporednih dni služenja. Poseben dopust se med opravljanjem vojaške službe v misijah in operacijah lahko izkoristi po odločitvi nadrejenega in skladno s potrebami službe. Pripadnik dopust, ki pa ga ni mogel, na primer, izkoristiti zaradi narave dela na misiji ali operaciji, pa ga lahko izkoristi takoj po prihodu z misije in operacije oziroma najpozneje v dveh mesecih po vrnitvi domov.

Prav tako smo ovrednotili prepoved stavke. Vojaki namreč ne smejo stavkati. Zaradi tega kot kompenzacijo ponujamo 4 % dvig plače, ker so praktično vojaki edini, ki imajo prepovedano stavko med drugimi javnimi uslužbenci.

Poškodba, na primer, ki jo pripadnik utrpi na redni poti od stanovanja do delovnega mesta ali nazaj, se po novem šteje kot poškodba pri delu. Ureja se tudi obvezno dodatno pokojninsko zavarovanje in plačevanje prispevkov v primeru odsotnosti zaradi poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Stopnja, po kateri se prispevki v takem primeru plačujejo, ter osnova, od katere se prispevki obračunavajo.

Na novo se opredeljuje tudi možnost, da lahko pripadnik v Slovenski vojski, zaposlen več kot deset let in je več kot tri leta najemnik službenega stanovanja, zaprosi za odkup tega stanovanja, če najemniku in uporabniku to stanovanje pomeni edino stanovanje. Na takšen način želimo še dodatno pomagati vojakom, da si uredijo tudi vprašanje stanovanja. Enako možnost ima tudi nekdanji pripadnik Slovenske vojske, ki je do upokojitve delal na ministrstvu. Predlagana rešitev po eni strani omogoča tudi trajnejše reševanje stanovanjske problematike vseh vojakov in nekdanjih vojakov.

Opredeljujeta se tudi dodatni pravici družinskih članov pripadnika Slovenske vojske, ki pri opravljanju vaške službe izgubi življenje, in sicer, prednost njegovih otrok pri vpisu v javni vrtec, v zasebni vrtec s koncesijo in zasebni vrtec, ki se financira iz občinskega proračuna in tudi povračilo stroškov javnega vrtca, zasebnega vrtca s koncesijo ali zasebnega vrtca, ki se financirajo iz občinskega proračuna, za otroke padlega vojaka. Urejena je tudi možnost, da se, seveda, če razmere to omogočajo, ožjim družinskim članom omogoči brezplačen obisk pripadnika, ki se je na primer na misiji ali pa operaciji poškodoval oziroma se je ponesrečil ali zbolel, tako da je resno ogroženo njegovo življenje. Prevoz do nastanitve se lahko izvede tudi z vojaškim transportom, nastanitev pa se seveda organizira v vojaških objektih.

To je tisti del, po moji oceni, najpomembnejših dodatnih rešitev, ki jih prinaša ta sprememba zakona, s čimer se bo položaj vojaka še dodatno okrepil, seveda je pa po moji oceni tukaj zagotovo ključen dvig plače za 4 %, potem je ključno to, da omogočamo, da se ustrezno odpočijejo oziroma ustrezno koristijo ta misijski dopust in pa, da tudi ustrezno urejamo vprašanje stanovanjske problematike vojakov. To se mi zdi, da pomeni največji korak naprej pri dodatnem urejanju statusa vojakov.

Spoštovani podpredsednik, jaz bi na tej točki zaključil z mojo uvodno predstavitvijo. Potem bo v nadaljevanju razprave seveda še dodatna priložnost za morebitna dodatna in dopolnilna pojasnila. Tukaj je z mano državni sekretar, gospod Lampret, pa brigadir Urbanč, pa tudi gospod Nered, pravnik, z Ministrstva za obrambo, ki te stvari detajlno poznajo in bojo lahko dali dodatna pojasnila.

Jaz bi se pa na tem mestu opravičil, ker v istem časovnem terminu tudi teče seja Vlade, ki ima danes dva zelo pomembna zakona, in sicer, eden je Zakon o dolgotrajni oskrbi, kjer se predvideva zelo široka razprava in pa ta, interventni zakon o pomoči turizmu, tako da upam, da poslanke in poslanci lahko razumejo mojo odsotnost. Takoj, ko pa bomo sejo Vlade zaključili, se bom pa tudi vrnil nazaj na odbor.

Hvala lepa.