Govor

Andrej Černigoj

Gospod Miha Kordiš, hvala vam za vašo kratko razpravo. Ampak vam moram povedati kot predsedujoči, da bomo sejo nadaljevali.

Zato prehajamo kar k 1. TOČKI DNEVNEGA REDA – TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SLUŽBI V SLOVENSKI VOJSKI, ki ga je državnemu zboru v obravnavo predložila vlada in je objavljen na spletnih straneh državnega zbora.

Kot gradivo objavljeno na spletnih straneh državnega zbora ste prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 2. 6. 2021, pojasnila Ministrstva za obrambo k mnenju Zakonodajno-pravne službe Državnega zbora, k predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o službi v Slovenski vojski, mnenje Komisije državnega sveta za državno ureditev z dne 16. 6. 2021. K točki so bili vabljeni gostje, mag. Matej Tonin minister za obrambo, brigadir Robert Glavaš načelnik Generalštaba Slovenske vojske, Državni svet, Zakonodajno-pravna služba, Urad predsednika republike, kabinet predsednika vlade. Kot ste seznanjeni je bila vabljena zelo široka paleta različnih dejavnikov. V poslovniškem roku so amandmaje vložile poslanske skupine Slovenske demokratske stranke, Poslanska skupina Nova Slovenija – krščanski demokrati in Poslanska skupina Stranka modernega centra, in sicer k 1., 6., 8., 10., 15. in 32. členu predloga zakona.

Ugotavljam, da pričenjamo drugo obravnavo predloga zakona v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika. Po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o amandmajih, nato pa glasovali o vseh členih skupaj. Zato cenjeni zbor tukaj sprašujem, ali kdo temu predlogu nasprotuje? Ugotavljam, da temu predlogu noben ne nasprotuje, zato nadaljujem točko.

Želi predstavnik predlagatelja zakona podati dopolnilno obrazložitev k členim predlogu vloženega zakona? Minister za obrambo mag. Matej Tonin, beseda je vaša.