Govor

Saša Bricelj Podgornik

Hvala lepa za besedo.

Pobudnik je vložil pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti nekaterih določb Zakona o nujnih ukrepih zaradi afriške prašičje kuge pri divjih prašičih in pa tudi predlog za začasno zadržanje izvrševanja 12. člena tega zakona. Na podlagi Zakona o ustavnem sodišču, sme Ustavno sodišče dokončne odločitve v celoti ali delno zadržati izvršitev zakona, če bi zaradi njegovega izvrševanja lahko nastale težko popravljive škodljive posledice.

Ustavno sodišče predlog s sklepom zavrne, če meni, da niso izpolnjeni pogoji za držanje, iz ustaljene ustavno sodne presoje pa izhaja, da mora predlagatelj navesti konkretne škodljive posledice, ki bi jih povzročilo izvrševanje izpodbijanega predpisa. Odločanje torej temelji na tehtanju škodljivih posledic, ki bi jih povzročilo izvrševanje morebiti protiustavnega predpisa na eni strani, na drugi strani pa škodljivih posledic, ki bi nastale, če se izpodbijan predpis ne bi izvrševal.

V nadaljevanju mnenja so navedeni razlogi, zaradi katerih Državni zbor meni, da predlog za zadržanje izvrševanja 12. člena zakona ni utemeljen.

Hvala lepa.