Govor

Walter Bandelj

Najprej seveda lep pozdrav tudi v mojem imenu. Iz Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj.

Se pridružujem čestitkam, ki jih je Sadovnik povedal. Mislim, da urad za zamejce je zelo dobro opravil še posebno prisotnost na teritoriju, ki je še bolj pomembna kakor, bi lahko rekel, finančna plat. Finančna plat je seveda odvisna, kako izdelaš načrt, in če to izdelaš dobro, tudi izkoristiš v najboljšem primerih. Zato seveda ministrice, državni sekretar in celotnemu uradu naj gre lepa hvala za vso požrtvovalnost, ki delate z nami, ki mislim, da tudi vidite na terenu. V nekaterih krajih seveda je boljše, nekaterih je slabše. Mislim, s tem tudi je oko vidno in z vidnim očesom lahko tudi potem se predstavi in se izoblikuje načrte, ki gredo seveda v pozitivnost.

Seveda jaz bi podčrtal poleg jezika tudi slovensko identiteto. To je zelo pomembna. Jaz nisem nikjer opazil, mislim, to je še posebno za nas, ko vidimo recimo 30-letnico naše države, matične države. Je res, da smo vsi ganjeni in zaradi tega tudi identiteta za nas je zelo, zelo pomembna.

Jaz bi se obrnil malo tako na dokumentu. Seveda dokument je zelo, zelo dober. To nam daje tudi eno konfrontacijo z drugimi državami, če tako lahko imenujem, vendar so nekatere pomanjkljivosti, če tako lahko rečem. Recimo jaz bi potreboval eno statistiko za državljanstvu, koliko jih je, štipendij, recimo. Tako tudi, da, s temi zadevami tudi, da v vsaki državi popravimo tiste pomanjkljivosti. To je.

Potem če grem na šolstvo in na gotovo v šolstvu izobraževanje to zelo dobro počrtano, detajlno. Potreboval bi malo za šolstvo v Kanalski dolini. Nekaj se je začelo, vendar še nimamo enih dobrih izmenkov, kako bi tam izdelali, na kakšen način, če je ta prava smer ali kakšna druga. Jaz mislim, da pa je ,ta šolstvo v Kanalski dolini je prepotrebno, da tam se začne.

Če gremo na kmetijstvo, tukaj je Čeligoj, bi pa vprašal za vzorčno turistično-izobraževalna kmetija. Jaz ne poznam, če to načrtovanje je pozitivno ali negativno. Jaz vem samo, da v Italiji tega nimamo. Zakaj nimamo, nimam pojma, če to je. Je pa, če je to en sad načrtovanja s strani Ministrstva za kmetijstvo, ki je pa za Slovence v Italiji zelo pomemben, zelo pomemben argument, panoga, še mislim tudi dobrih odnos med mejami, bivši mejami. Mislim na Brda, Koljo oziroma na Kras. Zdaj tega, to je za nas še posebej pomembno, če to bi lahko načrtovali, če pa seveda je pozitivno to načrtovati.

Malo kritičen sem pa na stran 9. Ministrstvo za zunanje zadeve ne more biti v šestih stavkih oziroma šestih črt napisano, en dokument za Ministrstvo za zunanje zadeve. Jaz mislim, da Ministrstvo za zunanje zadeve zelo dobro dela. Če malo gledam, malo kaj se je zgodilo 2020 v Italiji, mislim 13. julij je bil za nas pomemben. Se pravi, če je bil 13. julij pomemben, je bila tudi promocija pomembna. To se pravi, da v tem seveda kaj se je zgodilo in kaj bi se moralo zgoditi. Protokol seveda vračanja narodnega doma bi moral v kratkem biti potrjen. Bi si pa pričakoval 26. člena zakona / nerazumljivo/ mislim, da vsi vemo, da zaščitni zakon v Italiji je neizpopolnjen. Ostaja vprašanje zagotovitve svojega političnega predstavnika na deželni ravni oziroma na državni ravni. Še posebno državni ravni, ker mislim, da / nerazumljivo/ dobro, da referendum je prinesel 40 % manj poslancev in zaradi tega 40 % manj poslancev je tudi težje, da bomo tam dobili parlamentarca. Zaradi tega vsa manjšina v Italiji je to vprašanje najbolj pomembno. To se pravi, da tukaj jaz mislim, da pomanjkljivost v teh par stavkih je Ministrstvo za zunanje zadeve, je prepotrebno, da se to izoblikuje.

Glede gledališke dejavnosti, tukaj jaz bom pogledal, ma, se mi zdi malo pretirano glede, da pokriva približno 50 % materialnih stroškov. Če se ne motim, približno, stalno gledališče v Trstu ima delovanje okoli enega milijona osem, grem na pamet, če se ne motim, gledališče iz Slovenije dobi še 100 tisoč, to se pravi ena tretjina. To se pravi, da bi moralo biti 33 % približno. Zdaj, jaz te številke, jih tako na pamet povem, vendar so pa potrebne za pregled.

Jaz bi popravil glede področja knjige, javne agencije. Je res, da tukaj je prisotnost založnikov v Dravi, / nerazumljivo/ oziroma pardon, v Leipzigu, Bologni, Frankfurtu se udeležujejo nekatere založniške hiše, vendar založniške hiše v sodelovanju z drugimi založniki kot so Katoliška knjigarna, goriška Mohorjeva in Most, sta vsi prisotni. To tukaj bi dodal to. Bi, isto bi dodal tudi seveda Katoliška knjigarna, ki pripravlja ene pogovore, seveda ne v večernih urah, pač pa v jutranjih urah.

Druga stvar pa, na koncu bi še to dodal, pa je ljubiteljska dejavnost. Mislim, da vsi vemo, da zlati znaki, ki ga podeljujejo predvsem mladim za izjemne enkratne dosežke na področju / nerazumljivo/ kulture tako doma kot v zamejstvu. Leta 2020 so bila najvišja odličja podeljena osem nagrajencu, žal pa iz Italije nihče. Zdaj tukaj ne vem, kje je problem. Zaradi tega tudi tale dokument je še važnejši, da ga imamo, da tudi nam da eno jasno sliko, kje so naše pomanjkljivosti. Zato jaz s tem bi zaključil in bi se vam zahvalil za to predstavitev.

Hvala.