Govor

Bernard Sadovnik

Spoštovani gospod predsednik, spoštovani člani in spoštovane članice komisije, dragi državni sekretar. Bernard Sadovnik, Skupnost koroških Slovencev in Slovenk in trenutno tudi predsedujoči sosvetu.

Sprva bi se Uradu zahvalil za, ne samo za finančno podporo v letu 202, tudi temu, da vedno bolj Urad sledi tudi usklajenemu predlogu krovnih političnih organizacij. Ampak predvsem bi se zahvalil na pomoč v okviru pandemije, ki je tako rekoč dejansko terjala marsikaj tudi pri dejavnostih pri narodni skupnosti. In smo v tem dobrem sodelovanju lahko tudi to krizo tako rekoč mojstrovali s podporami, s fizično pomočjo in seveda tudi s tem, da smo bili v stalnem stiku z Uradom tudi preko socialnih in drugih medijev. Za to velja Uradu dejansko zahvala, ministrstvu, državnemu sekretarju in osebju v Uradu.

Leto 2020, državni sekretar je že omenil, je prav gotovo bilo leto, ki je na Koroškem marsikaj pozvalo. Namreč ne samo obletnica, 100. Obletnica plebiscita, ampak predvsem tudi 75. Obletnica konce 2. svetovne vojne, 65-letnica podpisa državne pogodbe, in vse te obletnice smo poskušali kljub pandemiji na nek način obeležiti. Predvsem sem tukaj hvaležen predsedniku Republike Slovenije, ki je storil dejansko zgodovinski korak, da se je udeležil prireditve v Celovcu in s tem krepil zavest, ki je v naši deželi, raste, namreč zavest dveh narodov, dveh jezikov in skupne poti v deželi in predvsem tudi skupne poti v tej skupni regiji, skupni Evropski uniji.

Drugo, kar bi rad omenil, da smo, in tudi sam, zelo hvaležni predsedniku Državnega zbora, ki se je udeležil srečanja / nerazumljivo/ in da smo lahko se skupaj spomnili, mi kot potomci in še dve preživeli žrtvi, tudi poboja pri Peršmanu in je s tem država Republika Slovenija tudi izkazala potrebno čast vsem tistim, ki so v tem hudem času nacionalizma dali življenja na vseh ravneh narodne skupnosti.

Tretje bi rad omenil, seveda politični premik, ki je bil storjen v Avstriji, in tukaj velja zahvala tudi Uradu in vsem institucijam, parlamentu, Vladi, za podporo. Na Dunaju, namreč, da se končno po dolgih 10 letih dejansko povišala finančna podpora Republike Avstrije in s tem omogoča dejansko novo zaorano pot, ledino, da bomo lahko sfinancirali vse dejavnosti in vse potrebe. In ravno pri usklajevanju teh podpor v letošnjem letu se kaže, kakšne velike potrebe so in kaj vse je privedlo do tega, da enostavno ni bilo možno več vzdrževati kulturnih domov in tako naprej. Tako, da imamo velik naval projektov, sanacij, naših kulturnih domov, izobraževalnih ustanov in tako naprej. In predvsem to, kar je državni sekretar izpostavil – da zagotovimo prostore predvsem za jasli, za otroke, ki s tem pridobijo možnost, da se učijo jezika od prvega leta starosti naprej.

Tretje bi rad omenil, seveda, da smo bili tudi v volilnem letu, in tudi tu smo hvaležni tudi za podporo politični upravni akademiji in seveda tudi našim kmeticam in kmetov, ker ta podpora je na vsak način tudi privedla do tega, da smo lahko občinske in županske volitve ne samo uspešno izpeljali, ampak da smo prvič v zgodovini Koroških Slovencev pri nas v Glavasnici kot enotna lista dosegli v neki dvojezični občini absolutno večino in seveda ohranili, hvala bogu, tudi župana. Zato bi še rad izpostavil, da je ta podpora, ki jo prejemamo, dobro naložena in na vsak način kaže, da dolgoročne strategije privedejo tudi do uspeha, če jih tudi dosledno podpira Republika Slovenija kot to tudi se dogaja na področju podpiranja samostojne politične dejavnosti koroških Slovencev in Slovenk.

Mi imamo seveda na dnevnem redu vrsto odprtih vprašanj. Paket ukrepov, ki smo ga tudi v sosvetu lansko letu, spominskem letu, soglasno sklenili in naslovili na vse naslove bodisi na Dunaju bodisi na deležni ravni, na občinski ravni, in pričakujemo, da bodo tako rekoč predvsem na zvezi ravni zagotovili čim prej ustrezne zakone, ustrezne reforme, ki bodo krepili ne samo področje šolstva, ampak predvsem področje otroškega varstva in jasli. Tu nujno potrebujemo tozadevne zakone. Znotraj narodne skupnosti smo uskladili tozadevno resolucijo, ki je usklajena, ki jo bomo zdaj obravnavali na vseh forumih in naslovili na zvezno vlado. In bi prosil tudi komisijo in vse prisotne, da potem to resolucijo podpirate, namreč, da pride tukaj do pogodbe 15.a med zvezno vlado in deželno vlado koroško, ki zagotavlja finančno pomoč, finančne okvire in tudi zakonske okvire za otroško varstvo za jasli in tako naprej. 7. člen nam zagotavlja tudi elementarno pedagogiko in zato je nujno potrebno da to, kar je državni sekretar že tudi naznanil, da dejansko to tudi zagotovimo preko zakonov na zvezi ravni in seveda potem tudi ukrepe, ki so potrebni na deželni in občinski ravni.

V tem smislu bi zaključil tudi moja izvajanja, se še enkrat zahvalil za vašo podporo in ob koncu čestital nam vsem k rojstnem dnevu samostojne države. Pred dnevi smo obeležili samostojnost Republike Slovenije, ne samo tukaj na trgu prireditev, ki je dejansko nas vse ganila, ampak smo obeležili tudi na obmejnih prehodih, na Holmecu in na Viču, kjer smo pred 30-imi leti iz, v tem primeru iz Globasnice, skrbeli za hrano za tam zaprte policiste in vojake. In v teh dneh smo se spomnili tega, da so to bili mladi fantje, ki so varovali Republiko Slovenijo, ki so dejansko želeli, da se udejanji to, kar se je v plebiscitu odločilo – da bo samostojna Republika Slovenija zaživela. In smo se spomnili tega, da bi lahko ti mladi fantje bili čez nekaj minut na avstrijski strani in varnosti, ampak so branili slovensko državo. In v tem smislu si želim, da vsi skupaj branimo slovenski narod, slovenski jezik, kulturo, za prihodnost in da izkoristimo predvsem predsedovanje Republike Slovenije Evropski uniji kot možnost res, da promoviramo slovenski jezik in kulturo v Evropo in da se postavimo kot zelo zrel in zelo kulturen narod v tej širini, globalni širini.

Hvala lepa in vse najboljše.