Govor

Dušan Šiško

Spoštovane članice in člani komisije, državni sekretar, predstavniki ministrstev, vabljeni ter ostali prisotni, lepo pozdravljeni.

Pričenjam 16. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Ob začetku seje vas naprošam, da tekom celotne seje vzdržujete in spoštujete predpisano medsebojno razdaljo ter nosite zaščitno masko. Članice in člane komisije prosim, da preverite tudi ali imate s seboj prenosne identifikacijske kartice za morebitno glasovanje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice oziroma člani komisije: Lidija Divjak Mirnik, Felice Žiža, Marko Bandelli, Koprivc Marko. Na seji kot nadomestni član oziroma članice komisije s pooblastilom, trenutno ni nobenega.

Glede na to, da je seznam vabljenih obširen, na tem mestu nebi prebiral, saj je razviden s sklica.

Udeležbo so opravičili: predsednika Kulturnega društva Člen 7 za avstrijsko Štajersko Pavlova hiša mag. Suzanne Weitner, predstavniki Ministrstva za gospodarstvo, razvoj in tehnologijo ter predstavniki Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. S sklicem seje ste prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE SEZNANITEV S POROČILOM VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE O REALIZACIJI, NAČRTOVANIH DEJAVNOSTIH IN SREDSTVIH ZA SLOVENCE IZVEN MEJA REPUBLIKE SLOVENIJE V LETU 2020.

Gradivo k tej točki, ki smo ga prejeli od Vlade Republike Slovenije, z dne 10. 6. 2021 je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem. Gradivo predstavlja realizacijo sprejetega sklepa komisije na 1. nadaljevanju 2. seje dne 21. 3. 2019, s katerim se je Vladi priporočalo vsakoletno poročanje o realizaciji, načrtovani dejavnosti in sredstvih za Slovence izven meja Republike Slovenije.

Za uvodno predstavitev obravnavanega gradiva dajem besedo državnemu sekretarju na Uradu Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Dejanu Valentinčiču.

Državni sekretar, izvolite. Imate besedo.