Govor

Nataša Kovač

Hvala lepa.

Predsednik Republike Slovenije tokrat tretjič predlaga Državnemu zboru kandidata za mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Po temeljitem razmisleku in večjim številom pogovorov ter posvetovanj z vodij poslanskih skupin se je Predsednik Republike Slovenije odločil, da v skladu s prvim odstavkom 13. člena Zakona o Ustavnem sodišču, ki mu omogoča, da kandidate za to mesto predlaga tudi izven prijavljenih na javni poziv, Državnemu zboru Republike Slovenije za mesto sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije predlaga dr. Janeza Kranjca, doktorja pravnih znanosti, zaslužnega profesorja za rimsko pravo in pravno zgodovino na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani in Univerze v Mariboru ter za nemško pravno terminologijo na Pravni fakultete Univerze v Ljubljani, izrednega člana slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Dr. Janez Kranjc je nedvomno eden najvidnejših pravnih strokovnjakov pri nas, ki hkrati uživa velik ugled tudi v mednarodnih pravnih krogih. Po diplomi in opravljenem doktorskem študiju na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani je od tukaj začel tudi svojo kariero, bil naprej izvoljen za docenta, nato za izrednega profesorja in v letu 1992 za rednega profesorja.

Večkrat se je izpolnjeval v tujini, v Rimu, na Univerzi v Kembriču?, Univerzi v Kolnu, bil je raziskovalec v Univerzi v New Yorku, na Univerzi Karlo Strit? v Madridu, kot vabljeni gostujoči profesor predaval na Univerzah v Potjeju?, Gradcu, Pravnem inštitutu (nerazumljiva beseda) Državne univerze.

Poleg tega je dva mandata opravljal funkcijo prodekana in tri mandate funkcijo dekana Pravne fakultete Univerze v Ljubljani. Na tej isti fakulteti že od ustanovitve leta 1994 vodi mednarodni forum. Trenutno je na Univerzi v Ljubljani predsednik Komisije za etična vprašanja.

Dr. Kranjc je bil med drugim tudi član predsedstva in predsednik Evropske zveze pravnih fakultet, pa tudi član in predsednik Sodnega sveta Republike Slovenije. Bil je urednik prve tujejezične pravne revije pri nas Slovenian (nerazumljivo) in je še vedno član uredniškega sveta nekaterih strokovnih revij doma in v tujini.

Njegova bibliografija obsega preko šesto enot. Dr. Kranjc je nedvomno največji poznavalec in avtoriteta rimskega prava pri nas. Njegovo najpomembnejše delo monografija rimsko pravo, ki je doslej izšla že v štirih izvodih. Zanjo je leta 2010 prejel tudi Zoisovo nagrado za vrhunske dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti.

Je nosilec visokih domačih in tujih državnih oblikovanj; častnega znaka svobode Republike Slovenije, viteza francoske legije časti, viteza reda akademskih palm, prejemnik avstrijskega častnega križa za znanost in umetnost pravnega reda ter častni doktor Univerze v (nerazumljivo) in Univerze v Lapzigu. Leta 2017 mu je Univerza v Ljubljani podelila naziv zaslužnega profesorja, v letu 2019 je bil izvoljen za izrednega člana Slovenske akademije znanosti in umetnosti.

Dr. Janez Kranjc uživa ugled cenjenega in odličnega pravnega strokovnjaka z visoko stopnjo osebne integritete. Odlikujejo ga bogate več desetletne izkušnje na akademskem raziskovalnem in drugih področjih pravne znanosti in pravne zgodovine.

V primeru izvolitve bo nedvomno lahko pomembno prispeval k delu in vlogi Ustavnega sodišča Republike Slovenije kot najvišjega organa sodne oblasti v državi.

Predsednik Republike Slovenije tako predlaga Državnemu zboru, da zaslužnega profesorja dr. Janeza Kranjca imenuje za sodnika Ustavnega sodišča Republike Slovenije.

Hvala lepa.