Govor

Ivan Hršak

Najlepša hvala tudi za to dodatno obrazložitev. Sedaj odpiram razpravo članic in članov Komisije. Želi kdo razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da sprejme sklep, s katerim se Zagovornika načela enakosti za dobo petih let imenuje Miha Lobnik. Mandat začne teči 26. 10. 2021.«

Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (12 članov.) Je kdo proti? (6 članov.)

Ugotavljam, da je bil sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 4. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA IZVOLITEV SODNIKA USTAVNEGA SODIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE, ki ga je Državnemu zboru predložil Predsednik Republike Slovenije. Predlog ste članice in člani zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

Uvodna pojasnila: Ustava Republike Slovenije v prvem odstavku 163. člena določa, da je Ustavno sodišče sestavljeno iz devetih sodnikov, ki jih na predlog Predsednika Republike Slovenije izvoli Državni zbor na način, ki ga določa zakon. V drugem odstavku navedenega člena pa, da se sodniki izvolijo izmed pravnih strokovnjakov.

V Zakonu o Ustavnem sodišču v 9. členu določa, da je za sodnico oziroma sodnika Ustavnega sodišča lahko izvoljen državljan Republike Slovenije, ki je pravni strokovnjak in je star najmanj 40 let. V skladu s prvim odstavkom 14. člena navedenega zakona sodnika Ustavnega sodišča izvoli Državni zbor s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev.

Predsednik Republike Slovenije namesto ustavne sodnice, ki ji je mandat potekel 14. 7. 2020 ter na podlagi že drugega ponovljenega poziva za zbiranje predlogov možnih kandidatov Državnemu zboru v izvolitev za sodnika Ustavnega sodišča predlaga dr. Janeza Kranjca. Predlog je podan ob upoštevanju prvega odstavka 13. člena Zakona o Ustavnem sodišču, po katerem lahko Predsednik Republike Slovenije predlaga kandidate za prosto mesto sodnika Ustavnega sodišča izmed predlogov, prejetih na podlagi objavljenega poziva, lahko pa predlaga tudi druge kandidate.

Predlog Predsednika Republike Slovenije je v skladu z drugim odstavkom 13. člena navedenega zakona obrazložen, priloženo pa je tudi pisno soglasje kandidata.

Želi tudi tu dodatno obrazložiti predlog gospa Nataša Kovač. Izvolite.