Govor

Nataša Kovač

Hvala lepa.

Predsednik Republike Slovenije je na poziv za zbiranje kandidatur prejel en predlog kandidature, in sicer sedanjega Zagovornika načela enakosti gospoda Mihe Lobnika. Po presoji kandidature in posvetovanjih se je Predsednik Republike Slovenije odločil, da Državnemu zboru za Zagovornika načela enakosti predlaga Miho Lobnika, univerzitetnega diplomiranega sociologa.

Miha Lobnik je v preteklem mandatu vlogi Zagovornika načela enakosti vodil in izvedel proces vzpostavitve novega organa predvidenega s sprejetim Zakona o varstvu pred diskriminacijo v letu 2016. To nalogo je opravil več kot uspešno.

Slovenija je tako iz članic unije, ki na tem področju zaostajala, napredovala v status države, ki ima zgledno urejeno institucionalno delovanje na tem občutljivem in zahtevnem področju. Dobra umeščenost zagovornika v kontekst sorodnih institucij drugih držav članic Evropske unije potrjuje tudi izvolitev Mihe Lobnika v izvršilni odbor Zveze evropskih organov za enakost iz Slovenije v oktobru 2019.

Gospod Miha Lobnik se je med drugim dokazal z odličnimi organizacijskimi in vodstvenimi sposobnostmi, poskrbel za vzpostavitev osnovnih pogojev za zakonito, strokovno in učinkovito delovanje novega organa.

Zagovornik je danes vpet v konstruktivno in tesno sodelovanje z drugimi državnimi institucijami, hkrati pa je poskrbel za vključujoč dialog z zunanjimi deležniki in učinkovito organizacijo dela znotraj institucije. Vzpostavljen je sistem podpore in svetovanj za vse, ki so v svojih stiskah obrnejo na organ zagovornika.

Republika Slovenija je mednarodni javnosti na tem izredno občutljivem področju uveljavljanja enakopravnosti pridobila na ugledu in prepoznavnosti.

Temeljna načela vizije delovanja zagovornika v prihodnje morajo po njegovem mnenju biti predvsem dialog, vključujoče sodelovanje z vsemi deležniki in javnostmi, kvalitetno izvajanje nalog, visoko stopnjo strokovnosti in organizacijske kulture dela.

Predsednik Republike Slovenije ocenjuje, da bo gospod Miha Lobnik glede na njegovo dosedanje uspešno delo in premike, ki jih je dosegel kot aktualni Zagovornik načela enakosti zaupano nalogo tudi vnaprej opravljal z največjo mero strokovnosti in skrbnosti in zato predlaga Državnemu zboru, da ga izvoli za Zagovornika načela enakosti.

Hvala lepa.