Govor

Ivan Hršak

Najlepša hvala tudi za to dodatno obrazložitev. Sedaj pa odpiram razpravo poslank in poslancev. Želi kdo razpravljati? Če ne, zaključujem razpravo in na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da za članico Sveta Banke Slovenije viceguvernerko imenuje mag. Ireno Vodopivec Žan.«

Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (14 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 3. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA IMENOVANJE ZAGOVORNIKA NAČELA ENAKOSTI, ki ga je Državnemu zboru predložil Predsednik Republike Slovenije. Del gradiva je objavljen pri EPI, celotno gradivo pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

Uvodna pojasnila: Na podlagi 23. člena Zakona o varstvu pred diskriminacijo Zagovornika načela enakosti imenuje Državni zbor na predlog Predsednika Republike Slovenije. Zagovornik je imenovan za dobo 5 let in je lahko največ enkrat ponovno imenovan.

Predsednik Republike Slovenije zaradi poteka mandata zagovorniku Mihu Lobniku, in sicer s 25. 10. 2021, Državnemu zboru predlaga, da Miho Lobnika imenuje za Zagovornika načela enakosti tudi za novo petletno obdobje.

Iz predloga izhaja, da kandidat izpolnjuje zakonske pogoje za to funkcijo. Predlog Predsednika Republike Slovenije je v skladu z drugim odstavkom 25. člena Zakona o varstvu pred diskriminacijo obrazložen. Priloženo pa mu je tudi pisno soglasje kandidata, da sprejema kandidaturo.

V skladu s prvim odstavkom 26. člena navedenega zakona mora Državni zbor glasovati o predlaganem kandidatu v 30 dneh po predložitvi obrazloženega predloga.

Posebne večine za imenovanje Zagovornika zakon ne predvideva, kar pomeni, da Državni zbor odloča o imenovanju zagovornika z javnim glasovanjem z navadno večino.

Želi gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu Predsednika Republike Slovenije dodatno obrazložiti predlog? Izvolite.