Govor

Nataša Kovač

Hvala lepa.

Predsednik je na poziv na mesto viceguvernerja oziroma viceguvernerke Banke Slovenije prejel štiri predloge kandidatur. Po pogovoru s kandidati in presoji ter posvetovanju s poslanskimi skupinami se je odločil, da Državnemu zboru v imenovanje predlaga mag. Ireno Vodopivec Žan, univerzitetno diplomirano ekonomistko in magistro znanosti, ki tudi trenutno opravlja funkcijo viceguvernerke na Banki Slovenije, kjer je s svojim delom začela že v letih 1994 do 2002, kjer je opravljala delo svetovalke analitičarke v analitično-raziskovalnem centru in pozneje kot svetovalka v oddelku za nadzor bančnega poslovanja. Pozneje je opravljala pomembne naloge na Ministrstvu za finance. Od leta 2011 pa do izvolitve na mesto viceguvernerke je bila zaposlena na Združenju bank Slovenije kot namestnica direktorja, med drugim odgovorna za vodenje področij upravljanja s tveganja v bankah, bančnega računovodstva in poročanja notranje in zunanje revizije in davčnega svetovanja.

V zadnjem šestletnem obdobju je bila kot viceguvernerka odgovorna za različna vsebinska in organizacijska področja delovanja banke in koordinacijo teh področij. Bila je med drugim namestnica guvernerja pri Mednarodnem denarnem skladu in Svetovni banki, predstavnica slovenske centralne banke v Ekonomsko finančnem odboru Sveta Evropske unije, namestnica guvernerja v Upravnem odboru Centra za odličnost in financah. V septembru leta 2019 pa je postala odgovorna za področje … kot nadzor bančnega poslovanja, sistemski nadzor in regulativa ter centralni kreditni register.

Skupaj s sodelavci na Banki Slovenije je bistveno prispevala k krepitvi prepoznavnosti in kredibilnosti slovenske centralno-bančne stroke v okviru Evropske unije in v odnosu do mednarodnih organizacij in tudi novih članic evropske družine.

Strokovno delo in raziskovalna dognanja je redno objavljala v obliki številnih publikacij, ki so vsem dostopne na spletnih straneh Banke Slovenije.

Mag. Irena Vodopivec Žan se je za svoje delo usposabljala na številnih uglednih bančnih ustanovah v tujini, tudi na Mednarodnem denarnem skladu v Združenih državah Amerike in bila članica številnih odborov in komisij Evropske komisije, Sveta Evropske unije in OCED-ja.

Predsednik Republike Slovenije ocenjuje, da bo mag. Irena Vodopivec Žan v primeru izvolitve tudi vnaprej pomembno prispevala k strokovnemu, učinkovitemu in transparentnemu delovanju ter mednarodnemu sodelovanju Banke Slovenije v skladu z njenim mandatom in strategijo, zato jo predlaga za mesto članice Sveta Banke Slovenije viceguvernerko.

Hvala lepa.