Govor

Ivan Hršak

Najlepša hvala za dodatno obrazložitev. Sedaj pa odpiram razpravo članic in članov komisije. Želi kdo razpravljati? Če ne zaključujem razpravo in v razpravo in na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: »Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da za kandidata za sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu izvoli dr. Damjana Kukovca.«

Pričenjam glasovanje. Glasovanje poteka. Zaključujem glasovanje.

Kdo je za? (16 članov.) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA IMENOVANJE ČLANICE SVETA BANKE SLOVENIJE, VICEGUVERNERKE, ki ga je Državnemu zboru predložil predsednik Republike Slovenije. Del gradiva je objavljen pri EPI, celotno gradivo pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu UDIS.

Uvodna pojasnila: V skladu s 30. členom Zakona o Banki Slovenije Svet Banke Slovenije sestavlja pet članov, in sicer guverner in štirje viceguvernerji. Na podlagi 35. in 36. člena Zakona o Banki Slovenije guvernerja in viceguvernerje imenuje Državni zbor za dobo šestih let na predlog predsednika Republike Slovenije in so lahko ponovno imenovani.

Predsednik Republike Slovenije zaradi poteka mandata viceguvernerki mag. Ireni Vodopivec Žan, in sicer s 6. 10. 2021, Državnemu zboru predlaga, da za članico Sveta Banke Slovenije viceguvernerko tudi za novo šestletno obdobje imenuje mag. Ireno Vodopivec Žan.

Predlog predsednika Republike Slovenije je v skladu s četrtim odstavkom 37. člena Zakona o Banki Slovenije obrazložen. Priloženo pa mu je tudi pisno soglasje kandidatke, da sprejema kandidaturo.

V skladu s petim odstavkom 37. člena navedenega zakona mora Državni zbor o predlagani kandidatki glasovati v 30 dneh po predložitvi predloga. Glasovanje je tajno. Predlagana kandidatka pa bo imenovana, če bo zanjo glasovala večina vseh poslancev.

Želi besedo gospa Nataša Kovač, generalna sekretarka v Uradu Predsednika Republike Slovenije, da še dodatno obrazloži predlog? Izvolite, beseda je vaša.