Govor

Nataša Kovač

Hvala lepa gospod predsednik, poslanke poslanci!

Predsednik republike je dobil v obravnavo in presojo osem predlogov kandidatov za mesto sodnika oziroma sodnice na splošnem sodišču v Luksemburgu. Pridobil je mnenje Vlade in Sodnega sveta. Sodni svet je oblikoval stališče o tem katerega kandidata ocenjuje za najboljšega in se do drugih kandidatov ni opredeljeval. Njegovo glavno vodilo pa so bile strokovne kompetence kandidatov v skladu z usmeritvami Odbora 255, predvsem s pozornostjo na referencah kandidatov glede poznavanja prava Evropske unije in pa konkretnih izkušenj s postopki pred obema sodiščema Evropske unije. Sodni svet je soglasno ocenil, da je izredni profesor dr. Damjan Kukovec najboljši kandidat v razpisu.

Vlada Republike Slovenije je sprejela mnenje, da je vseh osem kandidatk in kandidatov, ki so bili prijavljeni primerni za to mesto.

Pred opravljenim posvetovanjem z vodji poslanskih skupin Državnega zbora sta od kandidature odstopili dr. Maja Brkan, ki je kot veste uspešno zasedla prvo prosto mesto na tem sodišču in mag. Andrej Auersperger Matić.

Predsednik republike se je o presoji kandidatur in opravljenih pogovorih s poslanskimi skupinami odločil, da predlaga v imenovanje za kandidata za sodnika izrednega profesorja dr. Damjana Kukovca, ki je po diplomna pravi Fakulteti Univerze v Ljubljani opravil tako magistrski kot tudi doktorski študij na univerzi Harvard. Od leta 2006 je član pravne službe Evropske komisije z občasnimi prekinitvami in je pred sodiščem in splošnim sodiščem Evropske unije Komisijo zastopal več kot v 70 primerih in pridobil dragocene izkušnje in sposobnost neodvisnega razmišljanja, kot je zapisal, pravnega sklepanja in sprejemanja utemeljenih odločitev. Nadaljeval je tudi s svojim akademskim delom, predaval na vrsti najuglednejših pravnih institucij in univerz po vsem svetu. Trenutno je izredni profesor na Milsex? school of low v Londonu, kjer predava pravo Evropske unije in pa mednarodno konkurenčno pravo. Je tudi namestnik direktorja za doktorski program na Midelsex school of low, član univerzitetne komisije za strategijo in inovacije ter član Komisije za enakopravno konverzacijo ocen na tej univerzi.

Dr. Damjana Kukovca odlikujejo poleg akademske odličnosti na področju prava Evropske unije tudi bogate delovne izkušnje v institucijah Evropske unije, predvsem neposredno izkušnje z zastopanjem pred obema sodiščema Evropske unije in pa tudi bogato udejstvovanje v širšem mednarodnem pravnem okolju.

Po opravljenih posvetovanjih z vodij poslanskih skupin je mogoče sklepati, da ima kandidat prepričljivo podporo za izvolitev.

Predsednik republike ocenjuje, da izredni profesor dr. Damjan Kukovec zaradi svojega izjemnega strokovnega znanja in izkušenj in zaradi izkazanega poznavanja strokovnega področja, ki predstavlja velik del obsega dela splošnega sodišča odličen kandidat za predlagano mesto in Državnemu zboru predlaga, da ga izvoli za kandidata za mesto sodnika na splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu.

Hvala lepa.