Govor

Ivan Hršak

Pričenjam 32. sejo Mandatno-volilne komisije. Vse članice in člane komisije, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam. Obveščam vas, da so vzdržani in se seje ne morejo udeležiti Franc Jurša, po pooblastilu pa sodelujeta na seji Zmago Jelinčič na mesto Dušana Šiška in pa Jani prednik na mesto mag. Bojane Muršič in pa še Janez Moškrič namesto Ljuba Žnidarja.

Sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Predlog za izvolitev kandidata za sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu;

22. 28., in 29. 6. 2021 pa sem predlagal razširitev dnevnega reda z naslednjimi točkami, in sicer:

2. Predlog za imenovanje članice Sveta Banke Slovenije – viceguvernerke;

3. Predlog za imenovanje zagovornika načela enakosti;

4. Predlog za izvolitev sodnikov Ustavnega sodišča Republike Slovenije;

5. Zahteva Okrajnega sodišča v Kranju, kazenski oddelek za odločitev o dovoljenju za začetek kazenskega postopka zoper sodnika Igorja Fortuna.

Želi kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče o predlogu za razširitev dnevnega reda seje? Če ne, bomo prešli na glasovanje po posameznih točkah razširitev. Še za magnetogram, Mojca Škrinjar nadomešča Danijela Krivca.

Glasujemo o predlagani razširitvi dnevnega reda seja z novo 2. točko.

Kdo je za? (12 članov. ) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Sedaj prehajamo na glasovanje za novo 3. točko. Kdo je za? (11 članov. ) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Sedaj bomo glasovali za razširitev z novo 4. točko.

Kdo je za? (12 članov. ) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Sedaj bomo glasovali še za razširitev z novo 5. točko.

Kdo je za? (13 članov. ) Je kdo proti? (Nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Nekatera gradiva za današnjo sejo ste prejeli v varovani predal v sistemu Udis, saj vsebujejo osebne podatke, ki so varovani na podlagi zakona. V koliko jih nameravate navajati oziroma v zvezi z njimi sprožiti vprašanja vas prosim za predhodno opozorili, saj moram v takem primeru v skladu s 101. členom Poslovnika Državnega zbora sejo zapreti za javnost.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - Predlog za izvolitev kandidata za sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu, ki ga je Državnemu zboru predložil predsednik Republike Slovenije. Del gradiva je objavljen pri EPI, celotno gradivo pa ste zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis. K tej in naslednjim točkam dnevnega reda sem vabil Urad predsednika Republike Slovenije. Seje se udeležuje gospa Nataša Kovač generalna sekretarka v Uradu predsednika Republike Slovenije, ki jo prav tako pozdravljam.

Uvodna pojasnila: v skladu s 6. točko zakona o predlaganem kandidatu iz Republike Slovenije za sodnike mednarodnih sodišč se predsednik Republike Slovenije po pridobiti mnenja Vlade in Sodnega sveta opredeliti do prijavljenih kandidatur za kandidata za sodnika Mednarodnega sodišča ter posreduje predloge potrebnega števila kandidatov za izvolitev Državnemu zboru. Lahko pa predlaga tudi več kandidatov, kot je potrebno po pravilih mednarodnega sodišča. Predsednik Republike na podlagi 6. člena navedenega zakona Državnemu zboru predlagal, da za kandidata za sodnika na Splošnem sodišču Evropske unije v Luksemburgu izvoli Dr. Damjana Bukovca. Predlog je obrazložen. Priloženi sta mu tudi mnenji Vlade in Sodnega sveta. Iz predloga predsednika Republike Slovenije tudi izhaja, da kandidat izpolnjuje vse formalne pogoje za izvolitev. Na podlagi prvega odstavka 7. člena navedenega zakona izvoli Državni zbor kandidata za sodnika mednarodnega sodišča s tajnim glasovanjem z večino glasov vseh poslancev. Želi gospa Nataša Kovač generalna sekretarka Urada predsednika Republike Obrazložiti predlog izvolitve. Beseda je vaša.