Govor

Nik Prebil

Dober dan spoštovane kolegice in kolegi. Pred začetkom moram žal ugotoviti, da seja še vedno ni sklepčna, zato bomo prekinili za 15 minut in v drugo poskusili 9.15. Hvala lepa.

(nadaljevanje) Dobro, hvala lepa spoštovane kolegice in kolegi. Tokrat ugotavljam, da je Odbor sklepčen in naj uvodoma samo povem, da sejo po pooblastilo kot podpredsednik Odbora danes vodim sam. Začenjam 26. nujno sejo Odbora za zadeve Evropske unije in vas obveščam, da so zadržani in pa se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: mag. Marko Pogačnik iz poslanske skupine SDS, poslanec Zmago Jelinčič in poslanske skupine SNS, poslanec Ivan Hršak iz poslanske skupine DeSUS, poslanka Violeta Tomić iz poslanske skupine Levica, poslanka Nataša Sukič, prav tako iz poslanske skupine Levica in pa poslanka Andreja Zabert iz poslanske skupine LMŠ.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastila sodelujejo poslanka Jerca Korče s poslanske skupine LMŠ, ki nadomešča poslanca Igorja Pečka in pa Franc Breznik iz poslanske skupine SDS, ki nadomešča poslanca Borisa Doblekarja. Obveščam vas tudi, da so na sejo kot po navadi bili povabljeni poslanci evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednika Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade in pa predstavniki Vlade in Državnega sveta.

Vse še enkrat prav lepo pozdravljam in prehajam na določitev dnevnega reda seje Odbora. S sklicem seje ste dnevni red seje Odbora prejeli. Ker po poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo je takšen dnevni red, kot je bil predlagan, tudi sprejet.

Prehajamo torej na 1. IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER ZASEDANJE SVETA EVROPSKE UNIJE ZA KMETIJSTVO IN RIBIŠTVO, KI BO V LUKSEMBURGU, 28. IN 29. JUNIJA TEGA LETA. Gradivo k točki dnevnega reda smo prejeli od vlade 22. junija 2021 na podlagi 8. člena Zakona o sodelovanju med državnim zborom in Vladi v zadevah Evropske unije.

Prosim mag. Aleša Irgoliča, državnega sekretarja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da nam predstavi izhodišča za udeležbo slovenske delegacije na zasedanju sveta. Izvolite, državni sekretar, imate besedo.