Govor

Hvala predsedujoči za besedo. Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovani predstavniki vlade. Ne morem drugače, kot da se ne bi strinjal z mojim predhodnikom, gospodom Zupančičem, ki je pravzaprav povedal bistvene stvari. Jaz sam podpiram predloge ali pa te predlagane ukrepe, čeprav pravzaprav na nek način ne vem, kako na primer bo učinkovit izjemen dokup grozdja iz drugih vinorodnih območjih in nakup tega sadja iz drugih kmetij, če praktično je prizadeta cela država. Težko bi tudi nekako razumel, da bodo primorski vinogradni okoliš nakupil ali pa dokupil grozdje iz Dolenjske, kjer se pač proizvaja neka druga sorta. Tako da, ne vem, kako bo uspešen tale ukrep, seveda pa ga podpiram, čeravno mislim, da morda, bi morali na nek drug način rešit to.

Zaradi globalnega segrevanja, ki je pravzaprav posledica neodgovornega ravnanja človeštva do narave, prihaja praktično vsako leto ali pa vsako sezono do izrednih dogodkov, tako toča, zmrzal, suša, stoletne poplave, ki to več niso stoletne, ampak so že desetletne ali pa še manj in zato bi bilo res, res, res smiselno, nekako sistemsko in dolgoročno, reševati problematiko naravnih nesreč v kmetijstvu, bodisi s postavitvijo nekih skladov oziroma z učinkovitim zavarovalnim sistemom. Kajti, obstoječi zavarovalni sistem, kot smo lahko slišali od mojega predhodnika, ni učinkovit.

Potrebno se je pravzaprav vprašati, zakaj kmetje večinoma ne zavarujejo pridelkov pred naravnimi nesrečami. Odgovor je jasen, pa tudi bil je izpostavljen – tako zaradi premij, kot zaradi odbitnih franšiz – in to je bistvo problema. Če bi država ali pristojni na nek način vzpostavili učinkovito zavarovanje, potem tudi taki zakoni najverjetneje ne bi bili nujni ali potrebni. Jaz sicer sam to dajem v razmislek in tudi sam v apel, da se morda pripravi neka dolgoročna rešitev, na nek način, kajti, kot vidimo, so vremenske ujme na sporedu ali pa na tapeti vsako sezono, tako da pravzaprav, če bi kako leto minilo brez tega, je že to izjemen dogodek.

Zato bi, sam resnično podpiram in amandmaje in sam zakon, tako da, je, namen zakona razumem kot ublažiti stisko kmetov, ki so bili prizadeti, na širšem območju in zato seveda bom tudi sam podprl ta zakon.

Hvala lepa.