Govor

Ignacija Fridl Jarc

Hvala lepa za besedo. Lepo pozdravljeni!

Torej, imeli smo sejo 10. junija 2020 ravno v zvezi s statusom Križank. Ministrstvo za kulturo je takrat jasno poudarilo, da razume, da je Križanke bilo … so namenjene za kot tak, tudi s strani Plečnika bile za šolski objekt, tako da stališče Ministrstva za kulturo se glede tega ni spremenilo.

Kar pa zadeva sam objekt na Roški cesti 2, ki je danes predmet razprave. Bom zelo kratka, zato ker je dejansko čas omejen. Ta objekt je varovan le kot kulturna stavbna dediščina in sicer tako, da je kompleks kot kulturno dediščino Mestna občina Ljubljana vključila v občinski prostorski plan. In glede na tak status stavbne kulturne dediščine pomeni, da morajo vsi posegi vanjo biti izvedeni na podlagi kulturno varstvenih pogojev in mnenja Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Pred samo gradnjo stanovanjsko poslovne stavbe Elipsa v zaledju te stavbe, torej v zaledju stavb nekdanje vojašnice na Roški, je moral investitor pridobiti pogoje in mnenje zavoda. Zavod za varstvo kulturne dediščine pa ni pristojen za to, da odloča o načinu gradnje v bližini dediščine na način, da ta gradnja ne bi poškodovala dediščinskih objektov.

Torej varnost gradnje mora zagotoviti projektant stavbe Elipsa in je tudi temu ustrezno odgovoren. Mehanizmov sam Zavod za varstvo kulturne dediščine v tem pogledu nima. Toliko glede stališča Ministrstva za kulturo, ki je seveda pristojno za objekte z vidika varovanja kulturne dediščine. Bi pa prosila za ostale, da pa preda stališče Ministrstvo za šolstvo.

Hvala lepa.