Govor

Damir Orehovec

Hvala lepa, predsedujoča, za besedo.

Zdaj, problematika zagotovitve ustreznih prostorov za Srednjo šolo za oblikovanje in fotografijo torej se na žalost že vleče dlje časa in kot je že bilo omenjeno, je bilo na to temo oziroma še na nekatere druge v mesecu januarju tudi s strani teh dveh odborov sklicana torej izredna seja.

Seveda ne morem se strinjat z ugotovitvijo, da se na tem področju ni ničesar zgodilo. Naj povem, da kar se tiče trajne rešitve, tiste, ki bo dolgoročna, se torej pripravlja na območju Roške, kjer je bil izveden urbanistični natečaj, torej znotraj tega bi se naj na tej lokaciji naredili trije objekti in sicer Akademija za likovne umetnosti, potem študentski dom Ljubljana in pa seveda tudi nova šola, torej Srednja šola za oblikovanje in fotografijo. V naslednjem letu naj bi se opravil arhitekturni natečaj in nekako je predvideno, da bi se torej nekje 2024, 2025 tudi bil objekt zgrajen. Tako so pač načrti. In jaz upam, da bo nekako v tem roku tudi trajna rešitev za omenjeno šolo.

Zdaj seveda vmes so se zgodile stvari, ki jih nihče ni načrtoval. Vmes se je tudi pač to, kar je že bilo omenjeno s strani gradnje na sosednjem objektu, začelo posedati, torej objekt Srednje ekonomske šole na Roški in seveda takoj, ko se je to ugotovilo, so vse pristojne službe tudi na ministrstvu pristopile k reševanju tega. In seveda, ker je bilo ugotovljeno, da je objekt nevaren, so ga tudi zaprle oziroma en del objekta. Takrat je bilo pač izobraževanje odrejeno, ker je bil tudi tak model, da je potekalo na daljavo, se ni kaj dosti spremenilo. Vmes pa seveda so potekali razni sestanki in pa seveda aktivnosti, da se te stvari tudi dolgoročno uredijo.

No, sedaj mogoče, da ne bom res predolg, tako kot glede na to, da ni veliko časa, bi naj povedal kaj. Torej zadnji dogovor oziroma rešitev na tem področju in sicer gre za to, da je zadnji dogovor, kjer so sodelovali torej Srednja šola, torej ekonomska in pa tudi Srednja šola za oblikovanje in fotografijo in pa seveda investitor in vsi ostali pristojni, seveda Ministrstvo za izobraževanje vsekakor. Da se sanira torej tako kletni prostori, prvo in drugo nadstropje in sicer v terminu do začetka šolskega leta in na ta način se zagotovi, da se šolsko leto začne v objektih, kjer je to torej potekalo tudi v prejšnjem šolskem letu, torej na Srednji ekonomski šoli in pa seveda na ostalih dveh lokacijah, ki sta bili že omenjeni.

Zdaj, jaz, kakor sem razumel, je to nekako dogovor vseh treh akterjev. Investitor je zagotovil, da bo to izvedel. S strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport smo poleg nadzornika izvajalca, bomo tudi svojega nadzornika, ki bo to budno spremljal in s tem nekako bomo zagotovili, da bodo dijaki in zaposleni in vsi, ki bodo imeli tam pouk, torej tega izvajali v varnem okolju.

Naj povem, da je z mano tudi gospod Boris Munišič, vd direktor za investicije na našem. Torej, če bo potrebno kakšne podrobnosti v zvezi s tega, bo lahko tudi odgovoril na ta vprašanja.

Toliko bi jaz na kratko za začetek. Hvala.