Govor

Zlatko Ratej

Spoštovani predsedujoči, hvala za besedo. Spoštovane poslanke in poslanci. Ta tako imenovana insolvenčna uredba je bila sprejeta leta 2015 in se nanaša na insolvenčne postopke, ki se začnejo v kateri držav članic Evropske, imajo pa povezavo s kakšno drugo državo članico.

Ta odredba vsebuje dve prilogi. V prilogi A k uredbi se nahaja seznam različnih vrst insolvenčnih postopkov za vsako državo članico. Z njeno pomočjo je mogoče ugotoviti, ali se za določen insolvenčni postopek uporablja uredba ali pa ne. V prilogi B je seznam oseb, ki so stečajni upravitelji za vsako državo članico. Na njegovem temelju je mogoče ugotoviti, ali za osebo, ki je bila postavljena za stečajnega upravitelja v kakšni državi članici velja ta navedena uredba. Prilogi sta sestavni del uredbe, spremenita se lahko le tako, da se sprejme uredba s katero se spremeni do takrat veljavna uredba. To je v rednem zakonodajnem postopku.

Prilogi sta bili doslej posodobljeni dva krat, nazadnje v letu 2018. Tokrat je na mizi nov predlog. Nizozemska, Italija, Litva, Ciper, Poljska, Nemčija, Madžarska in Avstrija so namreč Evropski komisiji sporočile, da so uvedle bodisi nove vrste insolvenčnih postopkov bodisi nove vrste stečajnih upraviteljev. V nobeni od listin se ne predlaga kakršnakoli vsebinska sprememba insolvenčne uredbe. Edini namen je posodobitev obeh seznamov. Namreč seznamov vrst insolvenčnih postopkov in stečajnih upraviteljev.

Slovenija podpira predlog evropske uredbe o nadomestitvi prilog A in B k evropski uredbi o postopkih v primeru insolventnosti. S posodobitvijo seznamov se doseže to, da so seznami natančni, insolvenčna uredba pa zadošča namenom zaradi katerih je bila sprejeta.

Naj s tem zaključim krajšo predstavitev in se zahvalim za vašo pozornost.