Govor

Lidija Divjak Mirnik

Hvala lepa za besedo.

Lep pozdrav spoštovana državna sekretarka s ekipo, kolegice in kolegi, ostali vabljeni gostje!

Ta zakon smo kot se spomnite vložili že dolgega leta maja 2020 torej ima že kar nekaj brade. V LMŠ smo takrat pripravili popravke dveh členov Zakona o RTV, ki opredeljujeta sestavo in način imenovanja programskega sveta. Predlagali smo, da se politika odreče svoji aktualni pristojnosti imenovanje 16 programskih svetnikov in da izbiro prepusti neposredno civilni družbi ter strokovni javnosti, ker smo menili in še vedno menimo, da je to najbolj zrelo. Zakaj tako menimo? Zato, ker govorimo o javnem zavodu posebnega kulturnega in nacionalnega pomena o javnem zavodu. Če povem drugače zavodu, ki je zavezan javnosti ne državi, ne Vladi pravzaprav Vladi še najmanj. Zavodu, ki za javnost ustvarja in posreduje najbolj kakovostne in pa tudi raznovrstne programske vsebine tudi takšne, ki niso mogoče najbolj tržno zanimive za kakšne druge televizije. Namenjen je namreč vsem družbenim skupinam in tudi vsem okusom. Ni vse za vsakogar na RTV Slovenija je pa zagotovo za vsakogar nekaj in prav je tako, saj gre za javni servis.

Sedaj, če se vrnem k noveli. V LMŠ smo tako predlagali, da bi sedaj 29 članski programski svet RTV imel le še 23 članov tudi, zaradi operativnosti, kar smo videli še posebej pri zadnjih dogodkih na RTV. 13 bi jih bilo imenovanih po popolnoma enakem principu kot danes preostalih 10 od teh pa ne bi več odločali v tej dvorani torej o njih ne bi več odločali politiki, ker namreč nobenega utemeljenega razloga ni, da o članih programskega odbora RTV odloča politika nobenega. Odločati bi morala civilna družba in pa strokovna javnost in to neposredno in to je pravzaprav tisto, kar predlagamo.

Predlagamo, da o tem odloča tista strokovna javnost in tista civilna družba, ki pravzaprav odraža vse tisto, kar je poslanstvo RTV, kar predstavljajo področja, ki so temelj delovanja javnega zavoda od obveščanja, izobraževanja, do zabave, od informativnih vsebin, do kulture, do razvedrila, športa, otroškega, mladinskega programa tudi filmi, nanizanke, dokumentarni program, poljudnoznanstvene oddaje tudi kmetijske oddaje vse to je javna RTV, ki je zavezana izključno javnosti ne trgu, ne politiki in ne Vladi, zato takšen predlog.

Hvala lepa.