Govor

Violeta Tomić

Spoštovane kolegice in kolegi, spoštovani vsi vabljeni, vsi ostali prisotni prav lepo vas pozdravljam!

Pričenjam 15. redno sejo Odbora za kulturo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: Felice Žiža, to smo dobili opravičilo imamo pa tudi nekaj pooblastil kot nadomestni člani in članice odbora pa sodelujejo: gospo Jerco Korče nadomešča poslanec Brane Golubović, mag. Branislava Rajića nadomešča Jurij Lep, poslanca Zmaga Jelinčiča nadomešča Jani Ivanuša, potem poslanca Sama Bevka nadomešča mag. Marko Koprivc in imamo pooblastilo poslanca Gregorja Periča iz kvota SMC, gospa Maša Kociper nadomešča poslanca Marka Bandellija. Vse prisotne še enkrat prav lepo pozdravljam.

S sklicem ste sprejeli naslednji dnevni red odbora, ki je Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o Radioteleviziji Slovenija, druga obravnava in pod 2. točko bomo obravnavali Razno, če ima kdo od poslancev in poslank kakšen predlog ali pobudo. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O RADIOTELEVIZIJI SLOVENIJA.

V zvezi s to točko ste prejeli gradivo, ki je objavljeno na spletni strani Državnega zbora: predlog zakona, mnenja Vlade, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta, poziv poslanskim skupinam s strani Programskega odbora za problematiko programskih vsebin za invalide v zvezi s predlogom zakona, pripombe Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenija, pripombe Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije, pripombe Združenja gluho slepih Slovenije Dlan, pisno stališče generalnega direktorja RTV Slovenija glede predlaganega zakona. O predlogu zakona je bila dne 10. 6. 2021 opravljena tudi javna predstavitev mnenj. Torej k tej točki dnevnega reda sem vabila kot je razvidno iz sklica seje: Braneta Golubovića kot predstavnika predlagateljev, Zakonodajno-pravno službo, Vlado Republike Slovenije, Ministrstvo za kulturo, Državni svet, Javni zavod RTV Slovenija, potem Programski svet javnega Zavoda RTV Slovenija, Zvezo društev gluhih, naglušnih Slovenije, Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije, Združenje gluho slepih Slovenije Dlan, Nacionalni svet za kulturo ter gospoda Janoša Kerna predsednika Kulturniške zbornice Slovenije. Dodatno smo vabili še gospoda Danila Tomšiča predsednika Nadzornega sveta RTV Slovenija in gospod Tomislava Špilaka predsednika Odbora za problematiko programskih vsebin za invalide na RTV Slovenija. Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. člena Poslovnika. Rok za vlaganje amandmajev se je iztekel v petek 27. 8. 2021. V poslovniškem roku amandmaji niso bili vloženi.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih članih predloga zakona. Želi predstavnica predlagatelja zakona podati dopolnilno obrazložitev k členom? Izvolite postopkovno, gospa Alenka Jeraj.