Govor

Jani (Janko) Möderndorfer

Ja, saj jaz mislim, da predstavnikom vlade Ministrstva za kulturo je prekleto jasno, da so lahko pričakovali veto Državnega sveta na ta tako bi rekli v slengu, ljubljanskem slengu ki je sestavljen iz ene besede pa nosi dve črke NČ. To je popolni nč ali po slovensko nič.

Namreč smo en svetovni rekorder, ki v tem, kako narediti zadevo slabo, zanič čeprav imaš direktivo pri kateri smo se dostikrat jezili, da bi bilo fajn, če bi jo samo prepisali oziroma smo bili jezni, ker da bi pač dodali kakšne stvari, ki bi ustrezale slovenskemu prostoru, ampak v tem primeru bi bilo fajn, če bi jo samo prepisali. Res, samo prepisali pa nič drugega naredili. Ampak ne. Na Ministrstvu za kulturo imate eno posebno parolo, ki se glasi kako uničit vse, kar je slovenskega. Če že ne uničit pa dodati zadnjo kapljico na i dajmo jih pa vsaj izenačiti in rečt, da so enaki kot oni, ki so v tujini.

Veste v Franciji Z Fransua Miteranom se je začela ena velika kampanija kako ohraniti francoski jezik in narediti ga močnega v francoskem kraju državi in to so vedeli, da lahko naredijo samo z na področju kulture in z močno kulturno vsebino. In tam je tako daleč prišla zgodba, da danes na kraj pameti nobenemu ne pride v Franciji, da bi tak zmazek prinesel v parlament, kot ste ga prinesli vi. Tak zmazek, ker tam bi ne minister, tam bi vse pospravili ven iz ministrstva, kar se tiče, ker se enostavno ne dovoli kaj takšnega tak atentat na jezik in na bom rekel nad kulturo. Ampak to je v Franciji, pi nas ne.

Pri nas daste jasno obvestilo in nas strašite tukaj v parlamentu, da če to ne bo sprejeto kot argument moči in opozorila, d bomo plačali 700.000 eurov kazni, če to ne bo sprejeto. Kaj je večja škoda? 700.000 eurov, če nas silite v takšno noro primerjavo in diskusijo, 700.000 eurov ali uničiti vse tiste, ki nekaj delajo na bom rekel na avdiovizualnih storitvah. Vključno z delovnimi mesti, ker lahko samo še zapirajo stvari in v parih letih bodo to naredili, to kar vi počnete. In zato seveda si dajmo naliti čistega vina in tudi jasno argumentirano povedati zakaj ne moremo podpreti takih neumnosti in bomo podprli seveda predlog Državnega sveta.

1. Večina ljudi ne razume, ko se mi pogovarjamo tukaj o umetelno o avdiovizualnih storitvah in zelo pametno razlagamo kako je to prenos direktive in kako bomo uredili ta vprašanja in končno se približali enemu urejenemu evropskemu pravnemu redu na tem področju, ne poveste pa naslednje, da ta država ne samo ta vlada, vse vlade do sedaj, ker še vedno nekaj čakamo, ne vem koga sicer, nismo uspeli vse te tuje ponudnike, ki dajejo avdiovizualne storitve na zahtevo nismo uspeli obdavčiti v našem slovenskem prostoru. Ne, tega do zdaj nismo naredili.

Preprosto Ministrstvo za kulturi je reklo, da to ni njihova stvar, se s tem sploh niso ukvarjali, na Ministrstvu za finance so pa rekli, da bo to EU uredil. Veste kolikokrat sem to razpravljal v tem parlamentu? Štirikrat. Mislite, da se je kaj do danes uredilo? Nič. Spet n pa č. Samo to znamo. To je presežek presežkov nad presežki in danes pa seveda se pogovarjamo o stvareh, ki bi mogli generalno druge stvari najprej urediti, zdaj vi nam prodajate bučnice, kako bomo to zdaj tukaj lepo uredili z nekim skladom in tako naprej.

Če smo že glih pri skladu, ja res je. Če imamo proračunski sklad je to proračunski sklad in ne more it na filmski center. To so fakti. Ampak a veste, da se to vseeno da, samo potem je treba nekaj narediti, je treba predlagat, je treba organizirat pa malo zakonodajo spremeniti, kakšno novo proračunsko postavko narediti in denar, ki bi se nabral v proračunu s transferjem prenesti kot strogo namenska sredstva s katerim bo opravljalo in razdeljevalo v slovenskem filmskem centru. Ampak treba je kaj narediti, ampak to pri nas ne, pri nas gre vse po bom rekel inerciji. Dajmo na hojladri narediti tako kot se to pač gre.

Veste zato ti umetelni izgovori, češ da se drugače to ne da urediti, to ni res. Če hočemo imeti proračunski sklad, potem v okviru proračuna, potem so stvari jasne, kako se to dela na občini, kako se to dela na državi in se ve kdo z njim upravlja in se ve tudi kdo nadzira. Ampak ne, vi ste v prvotni tekst vnesli, da boste še tudi vi kar malo tudi nadzirali sami sebe. Tudi toliko pravnega znanja nimate, ali pa da bi vsaj poklicali na MF, da bi vam oni povedali, če že vi tega ne veste, da pač to tako ne gre. In kjer smo mogli to ugotoviti? ZPS je mogu to ugotovit, zato da se je potem popravilo v tekst in to je ta tako imenovani, bom zopet v slengu povedal, zelo nekulturno, ker drugega seveda ne pristoji na tem mestu. En ma fuj izdelek in zdaj se ga ne da več popravljati. Preprosto se ga ne da, saj to sami dobro veste.

In zdaj seveda delate en fai sheving operation in razlagati, kako bomo 700.000 eurov kazni plačali, če ne bomo tega sprejeli in tega potrdili, seveda ne gre. Kakšno stvar tam ta zakon ureja ampak stvari so zelo preproste. Ne more biti malo dobrega pa malo slabega potem bomo pata zakon sprejeli zato, ker drugače bomo pa kazen plačali. Ali je stvar narejena v celoti ali pa ne in zasledovali bomo cilj tistega zaradi katerega tudi poslanci sedimo v Državnem zboru, če tega v vladi ne veste. Sedimo za to, da bomo delali v interesu tudi naših ljudi, naših podjetij, našega imena in naše kulture in nič drugače. In to je naše poslanstvo. Kaj pa je vaše, si pa vi doma razčistite, ker kar koli vam bom rekel je brez potrebno zaradi tega, ker itak se nič ne prime, ker se vse odbije kot taflon.

Tako da veste, vi se boste morali enkrat končno odločiti na Ministrstvu za kulturo, ko predlagate Vladi, Vlada mora potem v paketu to sprejet in ubogi nesrečniki poslanci iz koalicije morajo potem to zagovarjat. Morajo, ker drugače ne gre, ker drugače vi tam ne bi greli stole. Saj to veste. In boste mogli se enkrat odločiti in se res vprašat za koga vi v resnici pravzaprav res delate. A delate za slovensko kulturo ali delate za ne vem koga.

Veste kaj bo največja ironija, če bi ta zakon obveljal, da boste na koncu vse slovenske izvajalce, ki ponujajo avdiovizionelne storitve na zahtevo uspelo pobrat in iztržit velikanov tistemu, ki je pa to namenjeno pa ne. Tako kot vedno in to je najbolj žalostna zgodba. Ste si kdaj izračunali z analizo koliko delovnih mest se bo zaprlo v Sloveniji zaradi tega? Ker se ta vlada tako hvali o gospodarski rasti pa vsem ostalem. Ste se kdaj vprašali? To je vaš osnovni problem. Ministrstvo za kulturo je že dolgo časa ministrstvo, ki ne dela nič dobrega za kulturo. Žal mi je.

Kot rečeno v neki drugi državi, kjer imajo ponos, kjer znajo ceniti svojo kulturo bi z vami opravili v enem dnevu. Mi bomo pa pač čakali do volitev.