Govor

Branimir Štrukelj

Hvala lepa predsednica za besedo. Lepo pozdravljene spoštovane poslanke in poslanci, spoštovani gostje. Kot veste je Državni svet na vložen veto, ki ga je dala Komisija za kulturo, šolstvo, znanost in šport, ki jo vodim izglasovala veto na Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o avdiovizualnih medijskih storitvah.

Državni svet je v veliki meri sledil opozorilom strokovnjakom in strokovnjakinj s tega področja, da so domači ponudniki avdiovizualnih medijskih storitev pravzaprav v izrazito nepriviligiranem položaju v odnosu do tujih ponudnikov in da na nek način zakon prezre, da z razliko od tujih ponudnikov domači izrazito veliko vlagajo v domače avdiovizualno produkcijo, hkrati pa namesto da bi bilo to eno od pomembnih dejstev, ki bi na drugi strani pomenilo potem olajšavo oziroma potem neko pozitivno diskriminacijo če hočete glede na to, da je to da je produkcija avdiovizualna v domačem slovenskem jeziku ena od pomembnih opredelitev tudi sicer programov orientacij naše države in na področju kulture pa pač dobijo še na nek način kazen v obliki 6% bom rekel neke šticunge ali pa če hočete pač nekih prispevkov, ki jih morajo dajati.

Pravzaprav to na tej točki glede na to, da same direktive pa tukaj ne decidirano ne odrejajo kaj naj posamezne država kako naj to uredi, tega pravzaprav te geste vztrajanja pri neki deklarativnem izenačevanju tega prispevka pravzaprav se zdi, da gre v škodo domači produkciji in to je prav v tej kombinaciji prizadevanj za pač to produkcijo domačo, Državni svet izrazito bil občutljiv na to in tudi zaradi tega zakon zavrnil.

Druga taka pomembna lastnost, na katero je tudi zakonodajna služba opozorila pa je povsem odprto vprašanje torej tega prispevka v to evropsko to je za razvoj evropskih avdiovizualnih del, kjer ni povsem jasno, ni nobenih jasnih kriterijev na kakšen način in kako se ta sredstva potem porabljajo in zdi se, da je tu dobili Ministrstvo za kulturo preveliko diskrecijsko pravico oziroma pooblastila, ki mu gredo iz tega naslova. Zato smo pač pozvali predlagatelja oziroma zakonodajalca, da še enkrat premisli o teh točkah, kajti argumenti na strani slovenskih produkcijskih hiš so bili zelo jasni in močni, da pač tega ne bodo zdržali, pri čemer pa saj veste, od nekega netfliksa kar po navadi potem Ministrstvo za kulturo trdi, da bo prispeval enako, bomo mi zelo težko izterjali kakršnekoli bom rekel davke, še zlasti zato, ker nimamo nobenih možnosti, da bi sploh vedeli kako so oni porabljali sredstva, kaj so počeli.

Skratka to je čista iluzija in bolj figov list zato, da se zmehčajo ta opozorila, ki jih je Državni svet povsem jasno izrekel in tudi potem izglasoval veto, tako da naš poziv gre v skladu z zakonodajo Državnemu zboru, da ponovno premisli o zakonu in odpravi te pomanjkljivosti, zato da bi lahko začel uspešneje in bolj učinkovito funkcionirati. Hvala lepa.