Govor

Marko Bandelli

Hvala predsednica za besedo. En lep pozdrav kolegice in kolegi!

Ta zakon, ki ga imamo na mizi, ne bom rekel, da ima dolgo brado, ampak pobuda za to spremembo je bila že obravnavana v Državnem zboru leta 1991. naj takoj opomnim, da gre za spremembo zakona, ki ne bi bil dela prost dan. To je osnovna tudi poved tega, se pravi, da ne gre za državni praznik dela prost dan, ampak delovni dan.: Zakaj smo mi se zamislili, da bi bil to 11. november, je bila ta izbira nekako logična, saj je več občin, ki je že razglasilo 11. 11. za njihov občinski praznik, pa več dogodkov se že dogaja na ta dan, tako da je bilo skorajda logično, da izberemo ta datum.

Kaj je cilj tega zakona? Ogromno se je govorilo okrog tega zakona kakor vinski praznik, ampak vse to ni res. Tukaj ne gre samo za eno logijo, tukaj gre za eno gastronomsko odličje, ki ga ima Slovenija. Tukaj gre, da lahko damo prednost nekaterim, da se lahko ta dan izkažejo. Kot veste, turizem v Sloveniji predstavlja 12,5 % BDP, ki je zelo velik procent glede samega BDP je odvisnega od turizma in zraven turizma vse te panoge ali pa vse dejavnosti, ki spadajo, da lahko polnimo državni proračun. Glavno vlogo ima tukaj, kot sem omenil prej, eno gastronomija. Kot veste, je Slovenija tudi letos evropska gastronomska, mislim je letos evropska gastronomska regija. Kaj konkretnega smo mi v gastronomiji letos naredili, verjetno dosti nismo mogli napraviti, ker smo bili zaprti do nekaj mesecev nazaj, gostilničarji so bili zaprti deset mesecev, tudi oni se niso mogli nekako to izkazati in pripraviti kakšna odličja glede gastronomskih vrhunskih ustvarjalcev, ki jih imamo mi tukaj na našem teritoriju, se pravi, v sami Sloveniji. In zakaj ne, če že smo gastronomska regija vedno bolj se uvršča med zaželene gastronomske destinacije Evrope, če ste videli, je tudi prav, da bi dali en pomen vsemu temu. Kot sem omenil tudi že prej, ni cilj v prazniku vino. Tukaj imamo, seveda je vino kot tako zaradi odličnih leg, ki jih imamo, zaradi odličnih lokacij, okolišev samih kakor veste, vsi okoliši kateri so v Sloveniji, za kaj se gre, zaradi samih vinarjev tudi res, ker se odlično predstavljajo v svetu z majhno količino, ampak z izredno visoko kvaliteto in dosegajo tudi svetovne rezultate. Prav to zaradi njih je tudi Slovenija postavilo na en visok nivo. Mislim, da cilj je tukaj postaviti Slovenijo na nek koledar dogodkov evropske razsežnosti, to se pravi, če mi naredimo en državni praznik v tem smislu, ne potenciramo samo in damo željo do določenih rezultatov ali samo našim lokalnim ustvarjalcem ali pa gostilničarjem in vsem tem, ampak damo verjetno možnost tudi drugim, da bi se lahko predstavili in izmenjavali določene izkušnje in rezultate.

Povedati moram, da res od začetka je to kot pobuda prišla iz evropskega reda vitezov vina, ampak ta predlog, ko je prišel ven, sem bil kontaktiran iz različnih inštitucij, različnih organizacij, zvez, združenj, predvsem občine tudi same, ker nekako pozdravljajo to odločitev. Veliko občin je tukaj pripravljenih na ta dan pripraviti neke dogodke. Kaj to pomeni za gostince? Mislim, da če ocenjujemo tako, da bi lahko ta praznik bil nek amplifikator, če bi lahko rekel, velikih teh, sigurno militiplikativnih učinkov, širokega spektra v turizmu in predvsem kot omenjam še vedno, gostinstvo. Tukaj se gre za gostinstvo, dajemo možnost gostincem, da se lahko izražajo in dokažejo v tistem dnevu in jaz mislim, da je to zelo zelo pomemben dan bi nastal tudi za Slovenijo in bi ga postavili sigurno na evropski parket, na najvišjo možno raven.

Da bom zaključil to predstavitev, ker potem bom pustil naprej tudi drugim kaj mislijo, na tak praznik skratka ne bi imel absolutno nobenih finančnih učinkov, ker to ne predstavlja za državo noben strošek, ampak bi bila seveda velika pomoč marsikateri kategorijo.: Toliko za enkrat z moje strani.

Hvala.