Govor

Dober dan. Lepo pozdravljeni!

Seveda najprej prav lepo pozdravljam vse članice in člane Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, lepo pozdravljam vabljene na današnjo sejo in ostale prisotne.

Naj samo povem na začetku, da vsi, ki smo danes prisotni na tej seji, izpolnjujemo pogoj PCT.

Začenjam 32. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Na seji kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: namesto gospoda Vojka Starovića, je z nami gospod Marko Bandelli, ki ga lepo pozdravljam, namesto gospoda Soniboja Knežaka pa je z nami gospod Matjaž Han, ki ga prav tako lepo pozdravljam.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem, in sicer, dnevni red je naslednji. Imamo kar precej točk.

1. točka – Predlog o spremembah in dopolnitvah Zakona o praznikih in dela prostih dnevih v Republiki Sloveniji. Zakon bomo obravnavali po skrajšanem postopku.

2. točka – Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o vojnih invalidih, druga obravnava.

3. točka – Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o posebnih pravicah žrtev v vojni za Slovenijo 1991, druga obravnava.

4. točka – Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o žrtvah vojnega nasilja, druga obravnava.

5. točka – Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o javnem štipendijskem, razvojnem, invalidskem in preživninskem skladu, druga obravnava.

6. točka – Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o socialno-varstvenih prejemkih, druga obravnava.

7. točka – Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, druga obravnava.

8. točka – Razno.

Prehajamo na 1. TOČKO DENVNEGA REDA - PREDLOG O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O PRAZNIKIH IN DELA PROSTIH DNEVIH V REPUBLIKI SLOVENIJI, SKRAJŠANI POSTOPEK.

Gradivo je objavljeno na spletni strani Državnega zbora in sicer predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe ter mnenje Državnega sveta in mnenje Vlade.

K tej točki smo vabili predlagatelja točke dnevnega reda, potem Zakonodajno-pravno službo, Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Državni svet.

Kolegij predsednika je torej sklenil, da se predlog tega zakona obravnava po skrajšanem postopku, odbor pa bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. in 142. člena Poslovnika. Naj povem, da k predlogu zakona ni bilo vloženih amandmajev.

In sedaj pričenjam z drugo obravnavo predloga zakona v kateri bomo torej opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Najprej sprašujem oziroma sem že videla, da besedo želi predlagatelj te točke dnevnega reda, gospod Marko Bandelli izvolite, beseda je vaša.