Govor

Igor Peček

Spoštovane članice in člani Komisije za nadzor javnih financ, spoštovani vabljeni, prav lepo vas pozdravljam! Začenjam 30. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani: Zmago Jelinčič Plemeniti za ves čas trajanja seje in Aleksander Reberšek, ki se je opravičil do 10.30. Na seji kot nadomestni člani s pooblastili sodelujejo: Tina Heferle, Poslanska skupina LMŠ, ki nadomešča Braneta Golubovića, mag. Dejan Židan, Poslanska skupina SD, ki nadomešča dr. Franca Trčka, Janez Moškrič, Poslanska skupina SDS, ki nadomešča mag. Marka Pogačnika, Janja Sluga, ki iz kvote Poslanske skupine nepovezanih poslancev sodeluje na seji.

Prehajamo na 1. in edino TOČKO DNEVNEGA REDA – SUM NA NETRANSPARENTNE IN POTENCIALNO KORUPTIVNE LOBISTIČNE STIKE JANEZA JANŠE Z DOBAVITELJI OPREME IN DRUGIH PRIPOMOČKOV JAVNIM ZDRAVSTVENIM ZAVODOM IN DRUGIM PRORAČUNSKIM UPORABNIKOM.

Poslanske skupine LMŠ, SD, Levica, SAB in NP so 18. avgusta 2021 na Komisijo za nadzor javnih financ naslovile zahtevo za sklic nujne seje z navedeno točko dnevnega reda.

Kot gradivo k tej točki dnevnega reda ste prejeli: zahtevo poslanskih skupin LMŠ, SD, Levica, SAB in NP s predlogi sklepov, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje, in pojasnilo Andreja Marčiča z dne 26. 8. 2021, članice in člani komisije ste to prejeli danes. Bi pa rad pojasnil takoj v uvodu, da smo pojasnilo gospoda Andreja Marčiča prejeli včeraj ob 22.17, zato se opravičujem, da tega pojasnila niste mogli tehnično dobiti prej.

Na sejo so bili vabljeni: Robert Pavšič v imenu predlagateljev zahteve, Janez Janša, predsednik Vlade, ki pa se je opravičil, dr. Božo Predalič, državni sekretar Ministrstva za notranje zadeve, Tomaž Vesel, predsednik Računskega sodišča, dr. Robert Šumi, predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (v pojasnilu gospoda Andreja Marčiča je tudi opravičilo, zakaj se današnje seje ne more udeležiti, ker gre za sum na okužbo s covidom) in Komisija za preprečevanje korupcije.

Predlagam, da razpravo opravimo tako, da najprej predstavnik predlagateljev zahteve za sklic nujne seje dodatno obrazloži zahtevo za sklic. V nadaljevanju bodo besedo dobili vabljeni, nato pa sledi razprava članic in članov komisije.

Tako na začetku dajem besedo predlagatelju. Gospod Robert Pavšič, izvolite, imate besedo.