Govor

Kristina Šteblaj

Hvala lepa za besedo, gospod predsednik.

Lepo pozdravljeni, vsi prisotni!

Poročilo, ki je pred vami, se nanaša na drugo polletje leta 2020. Dovolite mi, da samo nekaj povzetkov predstavim tukaj v uvodu. V tem obdobju je proračunska inšpekcija izvajala 40 inšpekcijskih nadzorov, od tega 35 rednih in 5 na podlagi prijav in predlogov. Od teh 40 nadzorov je bilo zaključenih 29, bodisi z izvedbo predlaganih ukrepov ali pa tudi niso bili predlagani ukrepi v vseh teh nadzorih, preostalih 11 nadzorov pa je po 31. 12. 2021 ostalo v teku. Razlogi so ali zaradi izvajanja nadzornih aktivnosti ali pa ni bila še zaključena izvedba vseh predlaganih ukrepov.

V izvajanih nadzorih je proračunska inšpekcija zajela za skupno skoraj milijardo in 400 milijonov evrov finančnih sredstev, od tega jih je bilo slabih 200 milijonov iz naslova porabe sredstev državnega proračuna, ostalo pa iz naslova poslovanja javnih zavodov in podjetij, po Zakonu o preglednosti finančnih odnosov in ločenem evidentiranju različnih dejavnosti. Pri izvajanih inšpekcijskih nadzorih, torej, tako pri neposrednih, kot pri posrednih proračunskih uporabnikih, so bile zastopane različne vrste proračunskih uporabnikov in s tem tudi različna področja porabe proračunskih sredstev. Na primer, 7 nadzorov je bilo opravljenih na področju zdravstva, 10 na področju izobraževanja, 3 na področju okolja, prav tako 3 na področju dela in sociale, 1 postopek je bil opravljen v zakonodajni veji oblasti oziroma vladnih službah, eden v kmetijstvu, 3 na področju javne uprave, eden na področju prometa in infrastrukture, 3 tudi na področju gospodarstva in turizma, ter 8 nadzorov na področju lokalne samouprave.

V teh inšpekcijskih nadzorih je bilo pri desetih proračunskih uporabnikih skupaj ugotovljenih 27 nepravilnosti in pomanjkljivosti. Za odpravo teh in zagotovitev pravilnega izvajanja predpisov, je bilo skupaj predlaganih 108 ukrepov po 104. členu Zakona o javnih financah. Ključne nepravilnosti in pomanjkljivosti, ki so bile ugotovljene, so bile pri notranjih kontrolah in izvajanju notranjih aktov proračunskih uporabnikov. To se je izkazalo v desetih nadzorih. V sedmih nadzorih so bile ugotovljene nepravilnosti oziroma pomanjkljivosti pri nenamenski oziroma v zvezi z namensko porabo proračunskih sredstev. V šestih nadzorih v zvezi s pomanjkljivim oziroma neustreznim nadzorom financerja nad porabo sredstev pri prejemniku teh sredstev, ter druge nepravilnosti v ostalih štirih nadzorih.

Učinek ugotovljenih nepravilnosti in pomanjkljivosti se ugotavlja glede na izvedbo sprejetih ukrepov in od predlaganih 18 ukrepov na podlagi drugega odstavka 104. člena Zakona o javnih financah, o izvedbi katerih morajo zavezanci poročati proračunski inšpekciji, jih je bilo v tem obdobju na ustrezen način izvedenih že 6, delno izvedenih pa 12. Učinki izvedenih ukrepov so prepoznani zlasti v vzpostavitvi zakonitega ravnanja s proračunskimi sredstvi, v izboljšanju ali vzpostavitvi ustreznih notranjih kontrol ali v sprejemu ustreznih internih aktov, lahko tudi v izboljšanju nadzora financerja nad porabo sredstev, ter predvsem pri večji preglednosti pri porabi proračunskih sredstev.

Morda samo še na kratko o prekrškovnih postopkih, ki jih tudi lahko vodi proračunska inšpekcija. V obdobju, v drugem polletju preteklega leta, proračunska inšpekcija v svojih nadzorih ni ugotovila dejanj, ki so opredeljena kot prekršen, bodisi po Zakonu o javnih financah ali drugem predpisu, na podlagi katerega ima pristojnost proračunska inšpekcija. V zvezi z ugotovljenimi dejanji, ki imajo znake prekrška po predpisih, ki sodijo v pristojnost drugih prekrškovnih organov, je bil uveden en postopek, ki se je sicer začel že v prvem polletju preteklega leta, to je bilo nekaj(?) v povezavi Službe Vlade za razvoj in kohezijo, medtem ko ravnanj, ki bi imela znake kaznivega dejanja po Kazenskem zakoniku, pa proračunska inšpekcija v drugem polletju preteklega leta ni ugotovila.

Za uvod bi jaz imela toliko. Če bojo kakšna dodatna vprašanja, tudi bolj podrobna, imam s seboj gospo Tadejo Savnik, vodjo Službe za proračunsko inšpekcijo in sva na voljo za odgovore.

Hvala lepa.